Vesti » Beta 18.04.2019

Šešelj: Ako Ustavni sud radi po principu pravičnosti neprihvatljiv predlog o konverziji kredita

Beta pre 31 dan
Beta
Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je danas u Skupštini Srbije da ako Ustavni sud bude radio u skladu sa pravnim principima u oceni ustavnosti, što će ta stranka zatražiti, rešenje koje se nudi Predlogom zakona o konverziji stambenih kredita u švajcarcima, neće biti pravno prihvatljivo.

On je u Skupštini Srbije u raspravi o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita u švajcarskim francima rekao da država nije trebalo da učestvuje u rešavanju problema građana zaduženih kreditima, indeksiranim u švajcrskim francima, a da je kada je već predloženo rešenje, ono trebalo da obuhvati sve korisnike tog kredita, što znači da ima retroaktivno dejstvo.

"Vraćate imovinu čukununucima koju su njihovi pradedovi stekli na isti način kao danas tajkuni i tu ste i previše pravični a predloženim zakonom o rešavanju problema dužnika kredita u švajcarskim francima niste predvideli retroaktivnost", rekao je Šešelj.

Dodao je da su "na isti način ojađeni i građani koji imaju kredite u evrima i da ni oni nisu obuhvaćeni, a da je trebalo primeniti mađarski model gde je država dug prema bankama konvertovala u forinte".

Šešelj je rekao i da je nemoguće da među korisnicima kredita postoje oni kojima su banke uzele stan po osnovu hipoteke, a da su i dalje dužni.

"Niko neće da prihvati hipoteku čija je vrednost manja od duga, hipoteka hipotetički mora da pokriva potraživanje i čak da ima veću vrednost. Nije moguće da se vrednost hipoteke obračunava po tržišnoj vrednosti kada se realizuje", rekao je Šešelj.

Ministar finansija Siniša Mali je, odgovarajući na te primedbe, rekao da bi se rešenjem koje bi bilo retroaktivno urušio pravni sistem i da nije mogao biti prihvaćen model Mađarske jer je za 500.000 tamošnjih vlasnika kredita državu i banke to koštalo devet milijardi evra.

On je kazao da se država uključila u rešavanje tog problema zato što je taj problem država rešavala i u Hrvatskoj i Mađarskoj.

(Beta, 18.04.2019)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.