Izvor: B92/Ekonomija arhiva vesti 09.05.2019

Bizarno: U promet pustili čak 46 miliona novčanica sa štamparskom greškom

B92 09.05.2019
Kanbera -- Australijska centralna banka preuzela je odgovornost za štamparsku grešku na 46 miliona novčanica. Naime, jedna radio stanica objavila je na društvenim mrežama fotografiju banknote sa mikroskopskom greškom. Radio "Triple M" objavio je… »

Brzorastući biznis: Industrija marihuane u SAD procvetala

B92 09.05.2019
Njujork -- Industrija marihuane u SAD vredna je milijarde dolara i ne pokazuje znake usporavanja rasta. Deset saveznih država legalizovalo je rekreativnu upotrebu marihuane, dok su 33 države legalizovale medicinsju upotrebu. Statistika pokazuje… »

Dobili novog vlasnika: Skinut katanac sa fabrike provodnika

B92 09.05.2019
Rekovac -- Fabrika provodnika u Rekovcu, deo nekadašnjeg giganta Industrije kablova u Jagodini, posle dvadeset godina dobila je novog vlasnika. Uspešno je prodata tek iz trećeg puta i to za 350.00 evra, odnosno za polovinu procenjene vrednosti. Novi… »

Amazon na sudu zbog otpuštanja trudnice

B92 09.05.2019
Sijetl -- Jedna Amerikanka tuži Amazon, a tvrdi kako je otpuštena jer je zatrudnela, što pokreće lavinu pitanja u vezi sa uslovima rada u magacinima američkog giganta. Prema pisanju CNET-a, sajta koji se bavi tehnološkim temama, onlajn prodavac bio… »

Hrvatski gigant poklekao: Posle velike borbe idu u stečaj

B92 09.05.2019
Pula -- Uljanik TESU ide u stečaj.To je odlučeno na ročištu radi izjašnjavanja o predlogu za otvaranje stečajnog postupka, održanom u Trgovačkom sudu u Pazinu. Iako je postojala mogućnost da do toga ne dođe, poslovanje ove kompanije, ipak, nije… »

Slatke muke: Pet investitora se takmiči za aerodrom

B92 09.05.2019
Sofija -- Pet investitora takmiči se za 35-godišnju koncesiju za upravljanje glavnim aerodromom u Sofiji. Svaki od njih ispunjava uslove tendera . Onaj koji bude dobio koncesiju imaće obavezu da, uz plaćanje godišnjeg zakupa, proširi postojeći… »

U susret letnjoj sezoni: Skuplja boravišna taksa u Herceg Novom

B92 09.05.2019
Herceg Novi -- U nastavku devete redovne sednice Skupštine Opštine Herceg Novi odbornici su najviše polemisali o izmeni odluke o boravišnoj taksi, piše Dan. Osim toga, raspravljalo se i o izmenama u regulisanju drumskog saobraćaja i o poskupljenju… »

Poznata kompanija napravila aplikaciju koja može da skenira stopala i preporuči patike

B92 09.05.2019
Biverton -- Američka kompanija Najki ovog leta lansira aplikaciju Najki fit (Nike Fit), prenosi CNBC. Ova tehnologija omogućiće kupcima da skeniraju svoja stopala pomoću Najkijeve mobilne aplikacije kako bi odredili najpogodniju veličinu za… »

Surovi rezultati istraživanja: Milenijalci se nadaju kraćem životu roditelja, da dođu do stana

B92 09.05.2019
London -- Neki milenijalci imaju nerealna očekivanja od nasledstva i toga kako će im ono omogućiti da kupe sebi novi dom, pokazalo je jedno istraživanje, prenosi BBC. Jedna od sedam mladih osoba očekuje da će naslediti novac pre 35. godine života… »

Izgubili 100 miliona € na berzi: Zbog primljenog gola u poslednjoj sekundi pale akcije Ajaksa

B92 09.05.2019
London -- Deonice holandskog fudbalskog kluba Ajaksa izgubile su na vrednosti 15 odsto u četvrtak nakon što je taj klub ispao iz UEFA Lige šampiona. Ajaks je u sredu izgubio 3:2 od Totenhema i ispao iz daljeg takmičenja zbog golova u gostima. Njegove… »