Jovanović: Vučić skupštini mora da položi račune o Kosovu

Beta 21.05.2019

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora građanima i parlamentu da položi račune o Kosovu i Metohiji i podnese pismeni izveštaj o pregovorima koje je vodio u prethodnih sedam godina, kao i platformu za buduće pregovore.

"Stav Narodne stranke je jasan - zakazivanje sednice parlamenta o Kosovu za 27. maj je važna prilika da Vučića isteramo na čistac. Ukoliko on unapred podnese izveštaj i platformu u pisanoj formi - koliko god da je šansa da on to zaista učini minimalna - onda bi vredelo razmotriti eventualno učešće na sednici. Nije, međutim, suština u povratku u parlament, nego da Vučić položi račune i da ga razotkrijemo", rekao je Jovanović televiziji Naša, a prenosi Narodna.

Jovanović je istakao da je Kosovo i Metohija za Narodnu stranku vanredno važno državno i nacionalno pitanje i da nije spremna ni na kakvu kolaboraciju niti kompromis sa režimom po pitanju granica i suvereniteta Srbije.

"Nije tajna da u strankama prave opozicije postoje razlike po pitanju Kosova. Mi u Narodnoj stranci ne smatramo da bi trebalo pustiti Vučića da 'proguta žabu' i omogući Prištini članstvo u UN, jer će ga navodno stranci tako posle lakše pustiti niz vodu. Naprotiv, ne smemo da žmurimo - moramo učiniti sve što je u našoj moći da mu to otežamo", rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da Narodna stranka smatra da se pitanje Kosova i Metohije ne može posmatrati kao bilo koje drugo pitanje i da Vučić zato mora da objasni parlamentu i građanima šta je radio prethodnih sedam godina i šta se dogovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice i Hašimom Tačijem.

"Zašto je privremenim institucijama u Prištini predao srpske sudove na severu Kosova, policiju, organe naše lokalne samouprave, zašto je dao međunarodni telefonski pozivni broj i omogućio članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu, i to sve dok je tvrdio da vodi 5:0 u pregovorima", rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da smatra da će predstojeća sednica Skupštine Srbije pokazati da Vučić nema nikakvu platformu za Kosovo i Metohiju i da je njegova jedina platforma obećanje strancima iz 2012. godine da će odustati od južne srpske pokrajine.

(Beta, 05.21.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »