BBC vesti na srpskom

Ubistvo Kašogija: Princ Saudijske Arabije „treba da bude predmet istrage"

Izvestilac Ujedinjenih nacija kaže da postoje verodostojni dokazi koji povezuju Muhameda bin Salmana sa ubistvom novinara.

BBC News 19.06.2019
Spojene fotografije Džamala Kašogija (levo) i Muhameda bin Salmana (desno)
AFP
Princ Muhamed (desno) kaže da oni koji su ubili Džamala Kašogija (levo) nisu postupali po njegovim naređenjima

Postoje verodostojni dokazi da su princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman i drugi visoki zvaničnici pojedinačno odgovorni za ubistvo novinara Džamala Kašogija, tvrdi izvestilac Ujedinjenih nacija.

U izveštaju koji je sastavila Anjes Kalamar, navodi se da ovi dokazi pokazuju da bi trebalo sprovesti nezavisnu i nepristrasnu međunarodnu istragu.

Kašogija su ubili saudijski agenti u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Saudijske vlasti insistiraju da agenti nisu radili po naređenju princa Muhameda.

U Saudijskoj Arabiji je zbog ubistva Kašogija pred sud izvedeno 11 osoba. Identiteti osumnjičenih nisu otkriveni, a suđenje je zatvoreno za javnost. Za petoro njih tražena je smrtna kazna.

Međutim, Kalamar navodi da suđenje ne ispunjava proceduralne i suštinske međunarodne standarde i poziva da se ono obustavi.

Šta piše u izveštaju?

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija dodelila je Kalamardi u januaru zadatak da utvrdi „prirodu i opseg odgovornosti država i pojedinaca za ubistvo".

Visoki zvaničnici Saudijske Arabije insistiraju na tome da je ubistvo Kašogija rezultat „odmetničke" operacije, dok se u specijalnom izveštaju UN-a zaključuje da je u pitanju „vansudsko pogubljenje za koje je odgovorno kraljevstvo Saudijske Arabije".

„Iz perspektive međunarodnih zakona o ljudskim pravima, odgovornost države nije pitanje toga, na primer, ko je od zvaničnika naredio ubistvo Kašogija, da li je jedna ili više osoba naredila kidnapovanje koje je postalo slučajno ubistvo, ili su agenti radili na sopstvenu inicijativu ili izvan ovlašćenja", navodi se u izveštaju.

Kalamar je takođe utvrdila da postoje „verodostojni dokazi, zbog kojih treba otvoriti dalju istragu visokih saudijskih zvaničnika, ali i samog princa", kako stoji u pomenutom izveštaju.


Ubistvo Džamala Kašogija - vremenska linija:

  • 2. oktobar 2018 - Džamal Kašogi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Njegova verenica Hatidža Džengiz ga čeka ispred, ali on ne izlazi
  • 4. oktobar 2018 - Zvaničnici Saudijske Arabije u prvom saopštenju kažu da je Kašogi nestao nakon što je napustio konzulat i da pokušavaju da utvrde šta mu se desilo
  • 6. oktobar 2018 - Vašington Post, list koji je angažovao Kašogija, izveštava da turski obaveštajci veruju da je novinara u konzulatu ubio tim od 15 ljudi poslatih iz Saudijske Arabije
  • 10. oktobar 2018 - Turski mediji objaljuju snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi osumnjičeni tim ubica kako pristiže u Tursku
  • 13. oktobar 2018 - Saudijska Arabija odgovara na „laži i navode bez pokrića" i ponavlja da nije odgovorna za smrt Kašogija. BBC saznaje da Turska poseduje audio zapis koji ukazuje da je Kašogi ubijen u konzulatu.
  • 15. oktobar 2018 - Donald Tramp razgovara sa saudijskim princem koji negira da je njegova država ubila Kašogija. Tramp spekuliše da su za ubistvo odgovorni „odmetnici"
  • 20 oktobar 2018 - Saudijska Arabija prvi put priznaje da je Kašogi mrtav, tvrdeći da je nastradao u tuči. Mnogi su prema ovoj verziji bili skeptični. Dvojica visokih zvaničnika Saudijske Arabije su otpušteni
  • 22. oktobar 2018 - Saudijska Arabija izdaje novu verziju, negirajući navode da je princ Muhamed bin Salman naredio ubistvo, rekavši da je Kašogi ubijen u „odmetničkoj" akciji. U javnosti se pojavljuju snimci dublera koji napušta saudijski konzulat u Kašogijevoj odeći.
  • 16. novembar 2018 - Vašington Post piše da je CIA zaključila da je Muhamed bin Salman naredio ubistvo. Tramp je kasnije ovo opovrgnuo, rekavši da CIA nije zaključila da je princ odgovoran.
  • 22. novembar 2018 - Francuska, poput Nemačke i Britanije, zabranjuje ulaz u zemlju svim osumnjičenim Saudijcima. Nemačka obustavlja izvoz oružja u Saudijsku Arabiju.

Kalamar je dodala i da bi sankcije koje su neke članice Ujedinjenih nacija, kao SAD, već uvele drugim pojedincima navodno umešanim u ubistvo, trebalo da se odnose i na princa Muhameda bin Salmana.

Sankcije na imovinu u inostranstvu treba da ostanu na snazi dok ne bude utvrđeno da li postoji njegova „odgovornost za ubistvo Kašogija", piše u izveštaju.

Suđenje za ubistvo novinara koje se odvija u Saudijskoj Arabiji bi trebalo obustaviti, kaže Kalamar i dodaje da je u pitanju međunarodni zločin pod univerzalnom jurisdikcijom. To bi omogućilo drugim državama, poput Turske i Amerike, da se uključe u proces.

U izveštaju se takođe navodi da bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo da otvori naknadnu krivičnu istragu o ubistvu Kašogija kako bi se sastavili dosijei osumnjičenih. Savet bezbednosti bi, takođe, trebalo da odluči na koji način će se suditi odgovornima.

Vlada Saudijske Arabije nije odmah reagovala na ovaj izveštaj.

Kako je Džamal Kašogi ubijen?

Kašogi, 58-godišnji novinar sa prebivalištem u Americi, bio je kolumnista Vašington Posta i poznati kritičar princa Muhameda. Poslednji put je viđene da ulazi u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra 2018. godine kako bi podigao dokumenta koja su mu bila potrebna da bi se oženio sa verenicom Hatidžom Džengiz iz Turske.

Kalamar, specijalna izveštačica Ujedinjenih nacija za vansudska i arbitrarna pogubljenja, kaže da je Kašogi „brutalno ubijen" u konzulatu tog dana.

Zamenik javnog tužioca Saudijske Arabije Šalan Šalan je u novembru rekao novinarima da je ubistvo naredio vođa „pregovaračkog tima" koji je u Istanbul poslao zamenik šefa saudijske obaveštajne službe kako bi naterali Kašogija da se vrati u kraljevstvo i prekine egzil koji je sam sebi nametnuo.

Inspektori su utvrdili da je Kašogi nasilno zadržan i da je u njega ibrizgana velika količina droge - što je dovelo do predoziranja i smrti, kako je tada rekao Šalaan. Njegovo telo je potom raskomadano i predato lokalnom „saučesniku" izvan konzulata, dodao je.

Petoro pojedinaca je priznalo da je počinilo ubistvo, izjavio je Šalaan, dodajući: „Princ nije znao ništa o tome."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.19.2019)

BBC News

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Svet, najnovije vesti »