Blic: Ričardu Grenelu savetovano da u radu sa Srbijom bude otvorenih očiju

Beta pre 25 dana

Američka fondacija Heritidž, uticajni istraživački centar iz Vašingtona blizak američkom predsedniku Donaldu Trampu, preporučila je specijalnom izaslaniku SAD za pregovore sa Prištinom i Beogradom Ričardu Grenelu da u radu sa Srbijom bude "otvorenih očiju", piše list Blic.

"Neki srpski političari imaju dobru priču o tome kako žele da postanu deo transatlantske zajednice, a zapravo nastavljaju da budu okrenuti Kremlju", upozorila je Grenela fondacija Heritidž i ponudila mu još nekoliko preporuka za rad na Balkanu, na kome, kako ocenjuju, ništa nije jednostavno.

Jedna od preporuka je da je razgraničenje Beograda i Prištine i promena granica loša ideja, zatim da treba da uzme u obzir sporo priključenje Srbije EU, da radi sa Evropom, a ne protiv nje, da pokaže strpljenje u vezi sa napretkom Kosova i da "otvori oči" na uticaj Rusije na srpske političare.

"Sjedinjene države moraju priznati da je malo verovatno da će Srbija u skoroj budućnosti biti deo zapadnih struktura i da bi bilo naivno nadati se značajnoj promeni načina vođenja te zemlje", ocenjuju u fondaciji Heritidž.

Blic podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao posle prvog sastanka sa Ričardom Grenelom pre desetak dana da su razgovori bili izuzetno teški i ozbiljni.

(Beta, 10.19.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »