BBC vesti na srpskom

Izbori u Kanadi: Šta znači delimična pobeda Trudoa

Stranka Džastina Trudoa osvojila je najviše glasova, ali ne dovoljno da formira većinu u parlamentu.

BBC News pre 31 dan
Trudeau and wife Sophie
Getty Images

Liberalna stranka Džastina Trudoa zadržala je vlast u Kanadi, ali tesna pobeda na izborima znači da će premijer verovatno biti na čelu manjinske vlade.

Njegova stranka osvojila je najviše mesta u parlamentu, ali drugi mandat poslanika biće mnogo teži, pošto će pri donošenju zakona morati da se oslanjaju na druge stranke.

Očekuje se da će liberali dobiti 156 mesta, 14 manje nego što im je neophodno za većinu.

Rivalska Konzervativna partija desnog centra osvojila je 122 mandata - 27 više nego što je imala u prethodnom sastavu parlamenta.

Rezultati izbra održanih u ponedeljak mogli bi da budu dobra vest za levičarsku Novu demokratsku partiju i njenog lidera Džagmita Singa koji bi mogao da ima ključnu ulogu u pravljenju nove vlade.

Federalni izbori smatrali su se referendumom za Trudoa. Njegov prvi mandat obeležilo je nekoliko skandala.

„Uradili ste to, prijatelji. Čestitam!", rekao je Trudo glasačima u Montrealu.

„Hvala vam što verujete u nas i to da zemlju vodimo u pravom smeru", rekao je obraćajući se onima koji su glasali za njega širom zemlje.

Onima koji ga ne podržavaju, obećao je da će njegova partija imati vladu koja brine o svima.

Slabiji rezultat na izborima mnogi vide kao kritiku njegovog rada, ali rezultatu su gorko razočaravajući za konzervativnog lidera Endrua Šera.

Očekivalo se da će njegova stranka osvojiti glasove populista, ali to nije uspela da pretvori u mandate.

Zašto je Trudoova popularnost opala?

Trudo je došao na vlast 2015. godine obećavajući „stvarne promene" i napredak.

Nakon četiri godine na vlasti, međutim, mnogi su tvrdili da Trudo nije bio sposoban da ispunio obećanja.

liberalna stranka
Getty Images
Liberali su uzeli najviše glasova

Na primer, na rezultate koje je njegova vlada postigla u zaštiti životne sredine, bačena je senka podrškom projektu širenja naftovoda Trans Mauntin.

Trudoovo obećanje o sprovođenju savezne izborne reforme ubrzo je isparilo, čime je naljutio glasače levičare koji su verovali u alternativni sistem glasanja.

Ipak, prema nezavisnim procenama dvadesetak kanadskih akademika Trudoova vlada je ispunila 92 odsto obećanja - u potpunosti ili delimično, najviše od svih kanadskih vlasti u poslednjih 35 godina.

Etički skandal koji se dogodio ranije ove godine, poznat kao skandal SNC Lavalin, najviše je potresao one koji su ga podržavali.

Prošlog meseca je utvrđeno da je Trudo prekršio federalna pravila o sukobu interesa jer je pokušao da utiče na bivšeg ministra tokom suđenjem protiv velike kanadske inženjerske firme SNC Lavalin.

konzervativna partija
Getty Images
Endru Šer nije dobro prošao

Njegova popularnost poljuljana je i kada su objavljene fotografije na kojima se vidi da je Trudo bojio lice u crno kako bi se maskirao u Afroamerikanca.

Mnogi veruju da su fotografije poljuljale Trudoovu sliku u javnosti koju karakterišu saosećanje i inkluzija.


U Trudoovom štabu

Džesika Marfi, Montreal

U izbornom štabu Liberalne partije u Montrealu glasači su veseli, pa čak i radosno raspoloženi, pristalice slave dok se na velikom ekranu pojavljuju rezultati koji potvrđuju izbornu pobedu.

Možda neće imati većinu, ali su na putu da osvoje najviše mandata - a trenutna predviđanja ukazuju na to da nije tako tesna trka između liberala i konzervativaca kao što su neke predizborne ankete predviđale.

Kako jedan mladi pristalica, 18-godišnji Adam Stajner kaže za BBC da scenario u kom liberali formiraju manjinsku vladu „nije sjajan", ali da je partija ipak uspela da „ostavila konzervativce van vlasti".

Šta to znači za Džastina Trudoa?

Ako formira manjinsku vladu, to će značiti kompromise jer će njegovim liberalima biti potrebna podrška drugih stranaka ako želi da zadrži vlast.


Kako je protekla izborna noć?

Rani rezultati ukazivali su na probleme za liberale. Konzervativna partija i Nova demokratska stranka pobedile su na istoku zemlje.

liberalna stranka
Brett Gundlock/Getty Images
Liberali su slavili

Iako liberali nisu ponovili rezultat iz 2015. godine, i dalje imaju snažnu podršku u regionu Meritajms, kao i širom Ontarija - provincije sa najviše stanovnika u Kanadi.

Ralf Gudele je izgubio mandat u Redžajni nakon 26 godina u parlamentu.

Gudeleov poraz je jedan u nizu poraza liberala širom regiona Prerije. Ako se ostvare trenutna predviđanja, liberali neće biti na vlasti u području između Vinipega i Britanske Kolumbije.

Ali veće razočarenje osetiće Šer koji se Kanađanima predstavio kao kandidat koji se bavi pitanjima koja direktno utiču na živote i džepove birača.

Šera su mnogi kritikovali zbog stavova Konzervativne stranke o gej brakovima i abortusu.

Manjinske vlade nisu retkost u Kanadi - bilo ih je tri u proteklih 15 godina.

Koalicione vlade su retkost, međutim. Poslednji pokušaj imali su 2008. godine Liberalna i Nova demokratska stranka, ali je tadašnji premijer Stiven Harper raspustio parlament.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.22.2019)

BBC News

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Svet, najnovije vesti »