Varheji pozvao sve stranke da izađu na izbore, Fajon ukazala na problem medija

Beta 06.02.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozvao je danas u Beogradu sve političke stranke u Srbiji da ne bojkotuju izbore.

"Pozivamo sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojkotuju, to je neophodno za srpski narod, jer demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo u njoj", rekao je Varheji novinarima.

Na zajedničkoj konferenciji s predsedavajućom Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, Varheji je kazao da je cilj njihove posete da zatraže "od svih stranaka da dođu do zajedničkog sadržaoca kako bi bio ubrzan proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji".

S druge strane, Fajon koja sa Bilčikom posreduje u dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, ukazala je na problem slobode medija u Srbiji.

"U decembru smo bili zadovoljni pošto su posle tri runde dijaloga načinjeni značajni koraci, ali danas je poruka: Sloboda medija! Sloboda medija! Sloboda medija!", rekla je Fajon.

Fajon je dodala da izgleda da je sloboda medija glavni preduslov da opozicija koja bojkotuje izbore promeni svoj stav o učešću na njima.

"Poruka je da još ima vremena da se opozicija koja je proglasila bojkot vrati u međustranački dijalog a možda i na izbore. Želimo da pomognemo da izbori budu fer i da građani imaju poverenja u institucije", kazala je Fajon.

Dodala je da se stanje u oblasti medija u Srbiji "svake godine pogoršava" i da to "ozbiljno brine" EU.

Bilčik je rekao da je svrha njihove posete "da slušaju i da čuju sve strane".

"Čuli smo mnogo. Čujemo da postoji nizak nivo poverenja u političke institucije. Svaka prilika treba da se iskoristi da svi koji mogu učestvuju na izborima, a za to je neophodno da postoje slobodni mediji", kazao je Bilčik.

On je naveo da EU želi da pomogne Srbiji i dodao da je proširenje Unije na Zapadni Balkan "veoma visoko na agendi svih evropskih institucija".

Komesar Varheji je ocenio da su razgovori u okviru dijaloga srpske vlasti i opozicije dali "zaista značajne rezultate" i dodao da se nada njihovom nastavku i posle izbora.

Preneo je da je najvišim srpskim zvaničnicima rekao da promena izbornog zakonodavstva "u poslednjem trenutku nije najbolji način za početak kampanje", a da su mu sagovornici kazali da je te izmene "podržao ceo parlament".

"Ako je parlament jedinstven, ako postoji jasna podrška parlamenta (promeni izbornih zakona), onda je to u redu", rekao je evropski komesar.

On je kazao i da su "slobodni i fer izbori tu", da su uslovi ispunjeni, ali da ih treba "isporučiti građanima".

Fajon je kazala da EU želi da učini sve što može da izbori budu fer i da se vrati poverenje građana Srbije u institucije.

"Treba stvoriti uslove ne samo za fer i slobodne izbore, već i za profesionalne i slobodne medije", navela je Fajon.

Varheji, Bilčik i Fajon održali su konferenciju za medije posle zajedničkog sastanka s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i s predstavnicima političkih stranaka koje učestvuju u dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a uoči sastanka s predstavnicima Saveza za Srbiju (SzS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) opozicije koja je najavila bojkot izbora.

Upitan da li su u Beograd doneli "mehanizam za vraćanje SzS i PSG" u dijalog vlasti i opozicije, Varheji je kazao da nisu, i da će pokušati "lično da ih ubedi" u to na večerašnjem sastanku.

(Beta, 02.06.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »