EU zvanično imenovala Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog

Beta 03.04.2020

Evropski savet imenovao je danas Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana.

Lajčak će odmah preuzeti funkciju, a njegov mandat trajaće 12 meseci, saopštio je Evropski savet.

Zadatak novog specijalnog predstavnika biće da postigne "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", da unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu, "pomažući im da prevaziđu nasleđe prošlosti".

Njegova uloga biće i da doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Lajčak je bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2017/2018. godine. Od 2007. do 2009. je bio Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji.Haradinaj: Imenovanje Lajčaka će usporiti proces dijaloga sa SrbijomBivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Kosova i Srbije, Evropska unija usporava proces u kome su, kako je naveo, vodeću ulogu do sada igrale Sjedinjene Američke Države.

"U fazama velikog finala vodeće uloge SAD, EU usporava proces", napisao je Haradinaj na svom Tviter nalogu, a preneo portal Kosovo onlajn.

(Beta, 04.03.2020)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »