Počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Beta 03.08.2020

Uz intoniranje himne "Bože pravde", špalir garde na ulazu u Dom Narodne Skupštine, ali i demonstracija ispred glavnog ulaza, počela je konstitutivna sednica novog 12. saziva Skupštine Srbije.

Predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je prvu sednicu u 12. sazivu za 3. avgust, dan pre isteka roka za verifikaciju mandata koji je najviše 30 dana od proglašenja rezultata parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine.

Po pravilu konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik, a ovog puta to je 91-godišnja Smilja Tišma, sa liste Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija koja je na početku čestitala poslanicima i poželela im uspeh u radu.

Prva tačka dnevnog reda današnje sednice je potvrđivanje mandata narodnih poslanika, i to je najverovatnije jedina tačka koja će danas biti i završena.

U nastavku se očekuje izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

Poslanici će danas položili zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista "Aleksandar Vučić- Za našu decu".

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Najveće opozicione partije bojkotovale su parlamentarne izbore i ovakav sastav skupštine smatraju nelegitimnim.

(Beta, 08.03.2020)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »