Protesti u SAD zbog odluke suda vezano za slučaj Brijane Tejlor, ranjena dva policajca (VIDEO)

Beta pre 27 dana

Dva policajca ranjena su iz vatrenog oružja i jedna osoba je uhapšena u Luivilu, u američkoj državi Kentaki, tokom protesta zbog odluke suda da nikoga ne optuži za ubistvo Afroamerikanke Brijane Tejlor u martu.

Šef gradske policije Robert Šreder rekao je da su ranjeni policajci u bolnici i da njihov život nije ugrožen.

Velika porota u Luivilu optužila je bivšeg policajca za ugrožavanje života u slučaju ubistva Brijane Tejlor, ali je odlučila i da su dvojica policajaca opravdano pucala tokom akcije i protiv njih nisu podignute optužnice.

Detektiv Bret Henkison već je otpušten iz gradske policije pošto je istraga ustanovila da je ispalio 10 metaka u stan Brijane Tejlor kroz vrata pokrivena roletnom, čime je narušio policijska pravila da treba da imaju jasan vizuelni pregled situacije pre nego što otvore vatru.

U optužnici iz tri tačke, Henkison se tereti za "ugrožavanje života", pošto su meci koje je ispalio završili u susednom stanu i ugrozili život tri osobe. Ako bude osuđen, preti mu kazna od maksimalno pet godina zatvora.

Nijedan od policajaca nije optužen za ubistvo Brijane Tejlor.

Kako prenosi Glas Amerike, u centru Luivila protestovale su stotine ljudi.

Građani nezadovoljni odlukom porote okupili su se i na ulicama Njujorka, Čikaga, Vašingtona, Atlante i Filadelfije.

Smrt 26-godišnje zdravstvene radnice Brijane Tejlor i Džordža Flojda, koji je u maju preminuo pošto mu je policajac iz Mineapolisa osam minuta klečao na vratu, pokrenuli su talas protesta širom zemlje.

Demonstranti traže pravdu u rasnim odnosima i okončanje prekomerne upotrebe policijske sile.

(Beta, 09.24.2020)

Komentari

Povezane vesti »

Svet, najnovije vesti »