Dačić Lajčaku: Kada će se Brisel baviti ZSO?

Beta pre 27 dana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je frapantno što iz Brisela, koji je subpostipsnik sporazuma kojim je previđeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO),nema nikakvih reakcija što se posle sedam godina ne sprovodi ono što je potpisano.

Dačić, je to izjavio za tv Prva komentarišući izjavu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da će se u ponedeljak u Briselu nastaviti tehnički pregovori ali da se neće baviti ZSO.

"A kada će se baviti, pitam Lajčaka", rekao je Dačić.

Koja je svrha pregovarati o bilo čemu sa Prištinom ako se ne poštuje ono što je potpisano, upitao je šef srpske dilomatije.

"Da li to sada znači da i ovo što je sada potpisano u Vašingtonu Priština neće da realizuje", upitao je Dačić.

On je podsetio da je u Vašingtonu dogovoren moratorijum na aktivnosti za povlačenje priznanja i za aktivnosti Prištine u drugom smeru, a da je posle toga ministarka spoljnih poslova " takozvanog Kosova" uputila pismo Bosni i Hercegovini u kome je tražila da prizna Kosovo.

" Preko Vučića sam predao to pismo Ričardu Grenelu i on je odmah zvao Hotija i svašta mu rekao zbog toga što Priština ne poštuje dogovor", rekao je Dačić.

On je ocenio da EU ili neće ili ne može da ima ulogu "gvozdene pesnice" i da natera nekog, u ovom slučaju Prištinu da prihvati nešto.

Sa Sjedinjenim Država je situacija različita, smatra Dačić, oni imaju gvozdenu pesnicu.

"Ako Sjedinjene Države nešto kažu Priština će to da prihvati. Priština da se suprostavi SAD, to je smešno", rekao je šef srpske diplomatije.

On je istakao da SAD sada vide da je moguće doći do kompromisa između Beograda i Prištine ako obe strane imaju interese i zato je Grenel ostavio pitanje statusa po strani i insistira na ekonomskim temama koje su korisne za sve.

Odgovarajući na pitanje da li sporazum u Vašingotnu može da ugrozi odnose Srbije sa Rusijom i Kinom, Dačić je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova svaki dan vodi računa o svakom potezu Srbije kako odnos sa jednom velikom silom ne bi štetio odnosu sa drugom.

" Milsim da uspevamo u tome. To je dribling na malom prostoru i ja još uvek imam kondiciju za taj dribling i uvek sam spreman za borbu", rekao je Dačić.

(Beta, 09.25.2020)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »