NBS: MMF ocenio da je Srbija uspešno završila PCI ekonomski program

Beta 08.01.2021

 Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije - Program podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI).

Podseća se da je PCI odobren Srbiji u julu 2018, na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Odbor MMF-a ocenio je da je tokom trajanja programa njegovo sprovođenje bilo uspešno.

Kako je istaknuto, to potvrđuje i činjenica da su odluke o uspešnom završetku revizija donošene i bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate.

Кonstatovano je da su kvantitativni ciljevi za kraj septembra ispunjeni i da je postignut dovoljan napredak u ispunjavanju ciljeva strukturnih reformi.

Nakon što je u trećem tromesečju započet ekonomski oporavak u Srbiji od posledica pandemije korona virusa, MMF prognozirao je privredni rast Srbije od pet odsto u 2021. i 4,5 odsto u 2022. godini, uz visok i održiv rast i u srednjem roku.

Odbor MMF-a ocenio je da su mere monetarne politike i veliki fiskalni paket imali važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković podsetila je da je i tokom prethodnih revizija programa Odbor MMF-a pozitivno ocenio odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji, navodeći da je snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

Mere su ocenjene kao dobro osmišljene i na pravi način usmerene na zaštitu građana i podršku domaćinstvima, očuvanju radnih mesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenje dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu i lakše otplate obaveza po osnovu kredita.

Odbor MMF-a konstatovao je i da je u Srbiji očuvana niska inflacija, a očekuje da će inflacija ostati pod kontrolom NBS i u 2021. godini i u srednjem roku.

Za ovu godinu projektuje prosečnu inflaciju na nivou od 1,9 odsto, kao i njeno postepeno približavanje centralnoj vrednosti cilja u srednjem roku.

"Takva dinamika inflacije u skladu je i s projekcijom NBS, čemu bi trebalo da doprinese i rast agregatne tražnje, podržan merama monetarne i fiskalne politike", rekla je Tabaković, saopštila je centralna banka.

Prema oceni MMF-a, fiskalni deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021. godini obezbediće da se učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu smanjuje, istovremeno stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku, uključujući veće kapitalne investicije.

Istiaknuto je da i dalje ostaje neizvesnost u pogledu toka pandemije na globalnom nivou.

Tabaković je naglasila da je odluka o uspešnom završetku petog razmatranja ekonomskog programa očekivana.

"Cilj ekonomskog programa, koji je u julu 2018. godine odobren na 30 meseci, bio je očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranje novih radnih mesta i dalji rast životnog standarda naših građana. Srbija je takav ekonomski program sprovodila i svi ciljevi su ispunjeni", rekla je ona.

Ukazala je da je inflacija očuvana na niskom nivou, obezbeđen je relativno stabilan kurs dinara kao neophodan uslov za izvesnost poslovanja i planiranja.

"Devizne rezerve su nam ojačane na rekordnom nivou, uslove finansiranja učinili smo najpovoljnijim do sada, a problematične kredite spustili smo na rekordno niske nivoe. Odgovoran pristup u vođenju zemlje i definisanju i sprovođenju politika omogućio je da na šok, koji nije zabeležen u novijoj istoriji, odgovorimo ogromnim paketom ekonomskih mera, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti", kazala je Tabaković i dodala da bi bez takve reakcije usporavanje ekonomske aktivnosti u prošloj godini bilo znatno veće, a rast u 2021. skromniji.

Podsetila je i da su tokom četvrte misije u uslovima krize članovi tima MMF za Srbiju ocenili da je NBS svojim merama – smanjenja referentne kamatne stope, obezbeđivanja likvidnosti, propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika i drugih oblika olakšanja u izmirivanju obaveza, uz niz drugih mera – "nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost u uslovima kada je to bilo najpotrebnije".

Odbor MMF je istakao da u narednom periodu prioriteti ostaju vezani za nastavak strukturnih i institucionalnih reformi.

Srednjoročni prioriteti obuhvataju i razvoj tržišta kapitala, unapređenje upravljanja, uključujući i jačanje vladavine prava.

Tabaković je ocenila da srednjoročni makroekonomski okvir koji MMF projektuje za Srbiju ukazuje na to da se očekuje nastavak dobrih politika.

MMF na srednji rok projektuje dinamičan rast koji ima dobru strukturu.

Očekuje kontinuitet niske inflacije, rast izvoza i deviznih rezervi Srbije, fiskalni okvir, koji istovremeno obezbeđuje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u i podršku ekonomiji, uključujući i rast kapitalnih investicija.

MMF očekuje i da će Srbija nastaviti da opravdava poverenje investitora, koje se ogleda i u vidu projektovanih visokih priliva stranih direktnih investicija.

(Beta, 01.08.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »