BBC vesti na srpskom

Novinarstvo i Srbija: Bivši predsednik opštine Grocka osuđen zbog podstrekavanje na paljenje kuće novinara

Istraživačkom novinaru Milanu Jovanoviću porodična kuća u Grockoj zapaljena je pre više od dve godine - 12. decembra 2018.

BBC News 23.02.2021
Milan Jovanović
Nenad Djordjevic/FoNet
Milan Jovanović

Dragoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka, osuđen je danas u Drugom osnovnom sudu na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala „Žig info", u decembru 2018. godine.

Reč je o prvostepenoj presudi i Simonović ima pravo žalbe.

Istraživačkom novinaru Milanu Jovanoviću porodična kuća u Grockoj zapaljena je pre više od dve godine - 12. decembra 2018.

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog pisanja o aferama predsednika opštine.

Simonović je negirao krivicu.

Ko je još osuđen?

Na istu kaznu osuđen je kao neposredni izvršilac i Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, a za kojeg je sud utvrdio da je bacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće, prenela je agencija Beta.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović, u to vreme aktivni policajac, koji je kao posrednik pronašao izvršioca tog dela.

Sudija Spaso Žugić je rekao da Jovanoviću nije upaljena jakna ili vikendica, već dom, što je osnovno ljudsko pravo predviđeno i evropskim konvencijama.

On je rekao da je odbrana sve vreme opstruirala postupak, posle čega su optuženi i većina advokata protestujući napustili sudnicu.

Reagovanja

Posle izricanja presude, Jovanović se zahvalio svim građanima Srbije i novinarima, što su mu pomogli da prikupi novac da obnovi kuću, „inače bih ostao ispod nekog mosta".

„Zdravlje moje supruge je mnogo narušeno, ona je srčani bolesnik i stalno dežura i istrčava na terasu da proveri da li opet neko dolazi da to ponovo uradi.

„Ja sada živim i radim pod policijskom zaštitom, ali ne znam koliko će ta zaštita trajati.

„Nadam se da će ova presuda biti neki vesnik slobode", rekao je Jovanović novinarima ispred suda.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je da je učinjeno najviše što je moguće u ovom trenutku, kao i da je heroj ovog procesa sudija koji je uspeo da se izbori sa svim opstrukcijama u procesu.

Šta se desilo u decembru 2018. godine?

U pola četiri ujutro kroz prozor garaže ubačen je Molotovljev koktel, navodi portal Cenzolovka.

Vatra se brzo proširila i na ostatak kuće u kojoj je izgorelo sve što je ovaj policajac u penziji stekao sa suprugom Jelom Deljanin.

Oboje su tad bili u kući.

„Supruga mi je bila gore na spratu, čula je lomljavu stakla i pucanj ispred garaže.

„Strčala je dole, bilo je puno dima", opisao je kasnije Jovanović za BBC.

Uspeli da se spasu - istrčali su u pidžamama i bosonogi na mraz i gledali kako im kuća gori.

U požaru je pričinjena velika materijalna šteta, kuća je potpuno izgorela.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

Aleksandar Marinković tereti se kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od prošle godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je prema njemu razdvojen.

Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Jovanović je izjavio da sumnja da iza toga stoji tadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljub Simonović, jer je u više navrata pisao o brojnim malverzacijama koje su se dovodile u vezu sa njim.

Jovanović tvrdi da ima dokaze za nepotizam i korupciju u vezi sa gasifikacijom i drugi poslovima opštine Grocka dok je Simonović demantovao te navode, pisao je dnevni list Danas.

„Kako je počeo da se bavi politikom postao je najbogatiji čovek u opštini", rekao je Jovanović za BBC.

Ipak, hapšenje predsednika opštine Grocka usledilo je dva i po meseca kasnije 25. januara 2019, što je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio predsednik Aleksandar Vučić.

Simonović je uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinaru.

„Partijska knjižica nikoga neće zaštititi od odgovornosti, svidelo se to nekome ili ne, a da će nasilje biti najoštrije kažnjeno", rekao je Vučić.

Mesec i po dana kasnije, 7. marta 2019. godine Simonović je pušten iz pritvora.

Na čelu opštine ostaje još malo do 20. marta, a nasledila ga je saradnica iz redova SNS-a.


Pogledajte video o tome kako nastaju lažne vesti


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.23.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »