Petković: Namera Hrvatske da instalira vojni kamp na Kosovu je provokacija i pretnja miru

Beta 06.05.2021

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da namera Hrvatske da instalira vojni kamp na Kosovu predstavljaju otvorenu provokaciju Zagreba na račun Srbije zbog koje Beograd očekuje jasnu reakciju EU.

Petković je naveo da najava Hrvatske predstavlja pretnju po mir i stabilnost u regionu, ali i Srbima koji su ostali da žive na Kosovu.

"Reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće jedino u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti", naveo je Petković.

Dodao je da Srbija očekuje "jasnu i nedvosmislenu reakciju" zvaničnika Evropske unije i Brisela, koji, kako je naveo, "mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU".

"Nema sumnje da je reč o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije i udaru na dobrosusedske odnose koje naša zemlja neguje sa zvaničnim Zagrebom, uprkos učestalim provokacijama", naveo je Petković.

On je kazao da Srbija "neće na provokacije odgovarati jezikom provokacija", ali je dodao da "svima treba da bude jasno da neće ni blagonaklono gledati na ovakve pretnje koje unose nemir u živote Srba".

"Zato, neka se niko ne zavarava da će bilo kome biti dozvoljeno da svoje militantne snove ostvaruje preko leđa srpskog naroda. To se neće dogoditi", naveo je Petković.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Prištini da će hrvatski vojnici iz sastava međunarodnih snaga Kfor formirati svoj kamp na Kosovu.

Tu izjavu je danas kritikovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, rekavši da se o broju vojnika koje Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u sastavu misije Kfor odlučuje u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne, kako je kazao, "dogovorom braće po oružju".

Gradonačelnici opština sa srpskom većinom na Kosovu protiv izgradnje vojne baze

 Gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu izrazili su danas protivljenje najavi da će hrvatski pripadnici kfora na Kosovu graditi svoje vojne baze, navodeći da se time "najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", saopštila je Srpska lista.

"Najava da će na Kosovu i Metohiji biti građena vojna baza hrvatske vojske, kod Srba izaziva sećanja na pogrom ali i akcije entičkog čišćenja Bljesak i Oluja, iza kojih su ostala spaljena srpska sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je ranije danas u Prištini da će hrvatski vojnici iz sastava Kfora formirati svoj kamp na Kosovu.

Gradonačelnici su izrazili zabrinutost kao i protivljenje izgradnji "bilo kakve vojne baze", navodeći da to ne doprinosi miru i stabilnosti.

"Na ovim prostorima militarizacija je svima preko glave - i Srbima i Albancima ali i svim ostalim građanima, jer je svima potrebna ekonomska perspektiva, radna mesta i jačanje demokratije... U tom smislu hrvatski ministar je trebao da najavi otvaranje fabrika a ne da zvecka oružjem", ocenili su gradonačelnici u saopštenju.

(Beta, 05.06.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »