Brnabić: Sastanak u Tirani težak, manje razgovora o regionalnim temama

Beta pre 2 dana

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas u Tirani rekla da je sastanak lidera Zapadnog Balkana bio "težak, manje posvećen regionalnim temama", a više uvod u naredne sastanke lidera koji se očekuju tokom leta.

"Težak sastanak. Čini mi se nažalost da su neki ljudi u regionu zamenili konstruktivnost Srbije sa tim da možda eventualno nemamo kičmu pa smo morali da pokažemo da su neke stvari jasne i nedvosmislene, a da regionalna saradnja jeste neophodna za sve nas da bismo imali bolji kvalitet života za sve građane koji žive na ovim prostorima", rekla je Brnabić novinarima u Tirani.

Dodala je da je pozitivno da "ove godine ima rezultata saradnje", kao što su ukidanje rominga 1. jula i početak dva velika projekta - izgradnja autoputa mira između Niša i Merdara i izgradnja gasovoda do Bugarske.

Brnabić je rekla i da na sastanku bilo provokacija od strane premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je zahtevao da se izmeni format regionalne saradnje, kako bi Kosovo bilo ravnopravan partner.

"Mi nismo jednaki partneri, velika je to razlika, mi smo međunarodno priznata suverena država, oni nisu, ali je važno da te stvari ostavimo za dijalog između Beograda i Prištine, zbog čega je taj dijalog, na kraju krajeva, toliko važan, i zbog čega mi toliko insistiramo na njemu, a da probamo da se na ovakvim forumima radimo nešto što je najkonkretnije u interesu građana i privrede kako bi podigli životni standard", dodala je Brnabić.

Lideri Zapadnog Balkana su se danas sastali u Tirani na samitu o pripremi za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Na samitu je učestvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Delegacije učesnika samita u predsedničkoj palati u Tirani dočekao je premijer Albanije Edi Rama.

Srbiju je na skupu predstavljala predsednica vlade Ana Brnabić, a bili su i premijeri Kosova Aljbin Kurti, Severne Makedoije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

(Beta, 06.10.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »