Vučić sa načelnikom Generalštaba francuske vojske o saradnji

Beta pre 2 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba francuske vojske Fransoa Lekoentrom (Francois Lecointre) o jačanju saradnje u oblasti odbrane, saopštio je Vučićev kabinet

Vučić i general Lekoentr su razgovarali o jačanju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zajedničke obuke, uključujući i operacije pod okriljem Evropske unije.

Sagovornici su posebno razmotrili unapređenje vojnoobrazovne saradnje na bazi reciprociteta.

"Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u oblasti vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje, što potvrđuje i kroz brojne ugovore koji su zaključeni u proteklom periodu", rekao je Vučić i naglasio da je partnerstvo i saradnja i u toj oblasti od strateškog interesa za obe zemlje.

Vučić je istakao da punopravno članstvo Srbije u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje i dodao da Srbija ulaže velike napore u procesu evrointegracija.

"Podrška Francuske na našem evropskom putu je od velikog značaja i mi na tu podršku računamo", rekao je Vučić i dodao da je Srbija prihvatila novu metodologiju u pristupnim pregovorima, kao i da očekuje da se postignuti rezultati adekvatno i valorizuju kroz otvaranje novih poglavlja u pregovorima.

Stefanović: Očekujem da će poseta generala Lekoentra imati konkretne rezultate

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je danas izrazio očekivanje da će prva poseta načelnika Generalštaba francuskih oružanih snaga Fransoa Lekoentra (Francois Lecointre) rezultirati konkretnim dogovorima za dalje unapređenje, posebno u oblasti vojne saradnje.

Ministar Stefanović je istakao zadovoljstvo dosadašnjim nivoom saradnje dve zemalje u oblasti odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Stefanović je ocenio i da je učešće voda francuskog 68. artiljerijskog puka u vežbi "Platinasti vuk" sa pripadnicima Vojske Srbije jedan od značajnih koraka u intenziviranju saradnje u toj oblasti.

General Lekoentr je naveo da bezbednosna situacija u svetu nameće potrebu značajnijeg angažovanja u multinacionalnim operacijama UN i EU i istakao da dve vojske mogu da prošire saradnju u tom domenu kroz zajedničko angažovanje.

Tokom jednodnevne posete, general Lekoantr imao je sastanak sa predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

(Beta, 06.10.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »