Joksimović: Dobro je što će 22. juna biti međuvladina konferencija

Beta 13.06.2021

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je dobro što će 22. juna biti održana međuvladina konferencija, jer je to signal da se ne ignorišu rezultati Srbije na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Joksimović je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekla da je važnije to što će politička međuvladina konferencija biti održana 22. juna na jednom visokom političkom nivou, najverovatnije ministarskom.

"To je dobro, jer je to, između ostalog, politički signal da nije prošlo nevidljivo sve što smo radili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima", ocenila je Joksimović.

Neke zemlje članice EU nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja Srbiji, ali su se dogovorile o održavanju međuvladine konferencije.

RTS je pre dva dana prenela da određen broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje poglavlja, ocenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala.

Kao kompromisno rešenje usvojena je odluka da sa Srbijom 22. juna bude održana politička međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sledećoj međuvladinoj konferenciji.

RTS ocenjuje da se od međuvladine konferencije očekuje da Brisel donese određena razjašnjenja. Srbija mora da zna precizno kako se otvara klaster, koja su merila i kako će se koristiti novac iz investicionih fondova.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih celina ili klastera.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine. Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

(Beta, 06.13.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »