BBC vesti na srpskom

Minja Subota, muzika i Srbija: Odlazak kompozitora, voditelja i tvorca „Muzičkog tobogana"

Subota je 11. septembra primljen u bolnicu zbog bolesti koja mu je ranije dijagnostifikovana, objavili su tada beogradski mediji.

BBC News pre 28 dana
Milan Minja Subota
FoNet

Televizijski voditelj, pevač i kompozitor Minja Subota, preminuo je u Beogradu u 82. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.

Subota je 11. septembra primljen u bolnicu zbog bolesti koja mu je ranije dijagnostifikovana, objavili su tada beogradski mediji.

Uprkos brojnim i raznolikim interesovanjima i aktivnostima u kulturi, na televiziji i filmu, Minja Subota najviše je ostao upamćen kao čovek koji je stvarao za decu.

Njegovo autorsko delo je emisija „Muzički tobogan" koja se emitovala 18 godina, a u njoj su učestvovali najpoznatiji kompozitori i školska deca sa prostora cele bivše Jugoslavije.

„Deca su ukras sveta"

Početkom sedamdesetih počeo je da radi na opusu pesama za decu u Redakciji za decu Radio televizije Beograd, navodi se na sajtu minjasubota.com.

Subota je komponovao muziku i izvodio numere nastale na osnovu pesama Ljubivoja Ršumovića, Momčila Tešića, Dobrice Erića, Miroslava Mike Antića, Dragana Lukića i drugih autora literature namenjene deci.

Generacije dece odrastale su uz Telefonijadu i Povrćijadu, saznale da su „deca ukras sveta" i šta se dogodi kada se razboli lisica, a milioni dece su, makar kroz maštu i pesmu, „išli u Afriku da sade papriku".

U saradnji sa Ljubivojem Ršumovićem, stvorio je ciklus pesama Još nam samo ale fale, kao i album Minja i Ršum.

'Otvarao je divan, alternativni svet za decu'

Jugoslovenska muzička zvezda Neda Ukraden učestvovala je mnogo puta u Muzičkom toboganu i emisijama Fore i fazoni.

Minju Subotu poznavala je decenijama i uz saučešće porodici, opisuje ga kao svestranog čoveka iz koga će ostati veliki neizbrisiv trag.

„Bio jedan multidisciplinaran čovek, veliki poznavalac scene i pogotovo odan tom dečijem programu sa puno ljubavi i takta.

„Vrlo sposoban i drag, naizgled je to vrlo ležerno i deluje jednostavno, međutim nije lako osmisliti dečije programe, a da ih gleda cela Jugoslavija i staro i mlado", kaže Ukraden za BBC na srpskom.

Pevačica navodi da je uvek sa radošću odlazila na snimanje Muzičkog tobogana, jer je to bilo više od običnog snimanja emisije.

U tome su učestvovale najveće jugoslovenske zvezde za koje se u Pionirskom gradu tada, kaže, otvarao „divan, alternativni svet".

„To je bila toliko lepa sinergija, upravo onako kao što vam deluje.

„Divno druženje, a vrlo profesionalno, uz poštovanje pre svega", opisuje Neda Ukraden.

Voditeljka Suzana Mančić je mnogo puta nastupala sa njim u Muzičkom toboganu, na dečijim priredbama i festivalima.

„Minja Subota je bio briljantan čovek, profesionalac i gospodin.

„Bio je umetnička duša inženjerskog uma, pisacm fotograf, pevač i kompozitor, svetski čovek i Srbija je ponosna što ga ima. Slava mu", poručila je Mančić


Ko je bio Milan Minja Subota?

  • Rođen je 8. Novembra 1938. godine u Sarajevu, kratko je sa porodicom živeo u Zagrebu, da bi se posle Drugog svetskog rata preselio u Beograd, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju
  • Stekao je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Stanković" u Beogradu, a završio je i studije elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu
  • Početkom 70-ih godina prošlog veka počeo je da radi u Redakciji za decu Radio Beograda, gde je komponovao muziku, prilagođavao i izvodio pesme za decu koje su pisali Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Miroslav Antić i drugi
  • Bio je osnivač festivala Beogradsko proleće i Pesme leta, kao i dugogodišnji autor i voditelj televizijskih emisija od kojih su najpoznatije Muzički tobogan, Od glave do pete, Igre bez granica, Nedeljno popodne i Željoteka
  • Autor je knjiga Kako smo zabavljali Tita i Muzičke priče iz naše bolje prošlosti
  • Nastupao je u predizbornim kampanjama Srpske napredne stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića
  • Uručene su mu brojne nagrade poput Karađorđeve zvezde drugog stepena (2021), Nagrade za životno delo Mali princ, godišnje nagrade Televizije Novi Sad (1989), Nagrade za životno delo časopisa Vitez (2007), zahvalnice UNICEF-a za izuzetan doprinos u korist dece sveta (1988), titule počasnog građanina Kruševca (1998), zlatne značke koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije (1988)
  • Bio je oženjen Brankom Jeremić Subotom, novinarkom Politike, Bazara i Politikinog zabavnika koja je umrla 2018. godine, a par ima sina Miloša

Od 1980. do 1998. godine Subota je uređivao i vodio televizijsku emisiju „Muzički tobogan" na Televiziji Novi Sad u kojoj su se učenici osnovnih škola nadmetali u pevanju, sviranju, crtanju i recitovanju.

Minja Subota je ovaj televizijski format zamislio kao „njihov svet muzike, igre i poezije kroz koji bi se zabavljali i proverili svoje muzičko znanje i mnogo toga kroz zabavu naučili", napisao je vlastitom sajtu.

Učenici osnovnih škola su pevali i svirali pesme koje su, pored Subote, pisali i komponovali Arsen Dedić, Jovan Adamov, Đorđe Balašević, Kornelije Kovač, Zafir Hadžimanov, Zdenko Runjić i drugi poznati jugoslovenski umetnici.

Tokom 2007. i 2008. godine, emisija je ponovo snimana i emitovana na prvom programu Radio televizije Srbije (RTS), ali je emitovanje prekinuto zbog nedostatka sredstava, objasnio je Subota.

Voditelj je u intervjuu iz prošle godine rekao da „ne veruje" u obrazloženje da za takav program nema dovoljno novca.

„Trebalo bi nastaviti takav program, jer to dugujemo deci - neverovatno mi je da to nemamo na televiziji", istakao je Subota.

Šansonijer, zaljubljenik u džez i rođeni zabavljač

Muzičku karijeru započeo je 1961, kada je kao vokalni solista snimao za Radio Beograd.

Pesme i albume Minje Subote izdavala je i izdavačka kuća Jugoton iz Zagreba.

Iz te saradnje nastali su hitovi među kojima su najpoznatiji Stani, stani, pogledaj me malo, Devojka u puloveru i Dane, dane, gubimo dane.

Nekoliko pesama i jedna ploča Minje Subote izdato je i u Sovjetskom Savezu.

Pored muzike za decu po kojoj će ostati prepoznatljiv od početka osamdesetih godina, Subota je komponovao i izvodio šansone i džez numere sa primesama rokenrola.

Neke od njegovih najpopularnijih pesama u Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu bile su Budi dobar prema njoj, Devojka u puloveru, Mladi, Jesmo li ljudi ili marsovci, Stani, stani, pogledaj me malo i Homo homini.

Voditeljsku karijeru Subota je počeo na Radio televiziji Beograd 1975. godine kada sa Milovanom Ilićem Minimaksom vodi emisiju Od glave do pete.

Kasnije je vodio popularnu emisiju u okviru evrovizijskog - „Igre bez granica", koju je, kako je tvrdio, gledalo više od 200 miliona gledalaca širom Evrope.

Na taj šou je bio „najviše ponosan", a Jugoslavija je tada bila jedina socijalistička zemlja koje je učestvovala u projektu, istakao je prošle godine.

Inženjer na note

Posle preseljenja iz Zagreba u Beograd, Minja Subota je paralelno pohađao osnovnu školu i nižu muzičku školu Stanković.

Njegov tri godine stariji brat Aleksandar je već išao u istu muzičku školu, što je bio jedan od razloga da se Subota zainteresuje za muziku.

Red je došao na fakultet, a Minja je, krenuvši stopama oca Anta, upisao Elektrotehnički fakultet u Beogradu, gde će kasnije i diplomirati.

Ubrzo posle sticanja diplome, Subota za svoj poziv bira muziku i karijeru na televiziji čime će se baviti bezmalo 60 godina.

Kako je sam napisao u autorskom tekstu objavljenom u listu Kurir, Suboti je otac usadio ljubav prema muzici i elektrotehnici, pa je još kao student osmislio način da ih poveže - sastavljao je radio aparate i još kao student posećivao Radio Beograd.

Muzika nije bila jedina sfera umetnosti u kojoj je uživao - čuveni voditelj, zabavljač i muzičar bavio se i fotografijom.

Stekao je diplomu Famous Photographers School i Maitre de la Photographies u francuskom Šalonu, a važio je i za kolekcionara starih foto i radio aparata.

Subota se pojavljuje se i u filmu Neposlušni rediteljke Mine Đukić gde igra sebe i ima ulogu naratora.

Umetnički opus Milana Subote se tu ne završava - izdao je i dve knjige.

U delu Kako smo zabavljali Tita sublimirana su iskustva umetnika iz bivše Jugoslavije koji su nastupali pred predsednikom države.

Subota je napisao i knjigu Muzičke priče iz naše bolje prošlosti u kojoj opisuje odrastanje i život u Beogradu i rađanju rokenrola u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici.

Sopstvene pesme pevao je i na predizbornim skupovima Srpske napredne stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Reakcije na društvenim mrežama

Smrt Minje Subote je veoma brzo izazvala dosta reakcija korisnika društvenih mreža, a mnogo je onih koji su se prisetili Muzičkog tobogana i uspomena uz detinjstva.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.17.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Regioni, najnovije vesti »