Dijalog: Predloženo formiranje nadzornog tela za rad medija i dopuna članstva RIK-a

Beta 18.09.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na današnjoj sesiji međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, predloženo formiranje privremenog nadzornog tela koje će pratiti rad medija i da u sastav Republičke izborne komisije (RIK) privremeno bude dodato šest članova.

Na konferenicji za novinare nakon druge sesije dijaloga u Palati Srbija, Dačić je rekao da će nadzorno telo o medijima, koje će biti formirano da "obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost", činiti 12 članova, od kojih će polovinu predložiti Regulatorno telo za elektornske medije (REM), a ostale celokupna opozicija.

"Nadzorno telo će izveštavati o primeni Pravilnika o javnom sevrisu i informisaće javnost o drugim pitanjima koja su važna za izveštavanje medija u izbornoj kampanji", rekao je Dačić i dodao da je dogovoreno da REM donese obavezujuće uputstvo za javni servis.

Dačić je naveo da će u sastav RIK ući šest novih članova iz redova opozicije i isto toliko zamenika.

"Pošto nije bilo saglasnosti oko toga, mislim da su neke političke partije imale određeni strah da ih ne bi, pre svega iz Đilasove platforme optužili da pomažu vlast. Bez obzira ko je prihvatio, a ko nije, vlast će realizovati sve što je prihvaćeno i dogovoreno i radićemo na implementaciji", dodao je.

Dačić je kazao da očekuje da se učesnici dijaloga izjasne da li žele da učestvuju u implementaciji tih dogovora ili ne.

"Bez obzira koliko je sve ovo bilo teško, mislim da je postignut značajan napredak", naveo je Dačić.

Današnjoj sesiji u okviru dijaloga nije prisustvovao deo opozicije koji je juče napustio pregovore, nezadovoljan predloženim rešenjima za poboljšanje izbornih uslova.

Zajedno za Srbiju i Narodna stranka nezadovoljni predlozima za poboljšanje izbornih uslova

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da se u predlozima za poboljšanje izbornih uslova ne nalazi ništa što je predlagala opozicija, kao i da vlast "ne da poštene izbore".

Nakon druge sesije međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje iz Evropskog parlamenta saopšteno je da je predloženo da se formira nadzorno telo za medije i da se u Republičku izbornu komisiju doda šest članova iz redova opozicije.

"Ništa od onoga što je opozicija tražila nije se našlo u dokumentu o kom se razgovaralo", rekao je Zelenović nakon druge sesije međustranačkog dijaloga, a preneo je N1.

On je kazao da njegova stranka nije pristala da "ni na jedan način" podrži taj dokument, zato što u zaključcima "nema ništa što može da unapredi izborne uslove".

Upitan da li će stranka delegirati predstavnike u Republičku izbornu komisiju, Zelenović je rekao da neće.

"Nismo uopšte razmatrali takvu situaciju", dodao je on i ponovio da dokument ne sadrži ništa što bi poboljšalo izborne uslove.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je opozicija dobila dokument "koji je plod dogovora vlasti i evroposlanika".

"Vrlo malo ili gotovo ništa od onoga što smo predložili nije se našlo u predlogu dokumenta. Mi takav dokument nismo mogli da prihvatimo jer je više kozmetika nego suština", kazao je Aleksić.

Predložili su, dodaje, da se nastavi dijalog.

"Ima vremena do 3. oktobra da se napravi ozbiljan pomak. Pomak je napravljen ali nedovoljan da bismo rekli da smo postigli dogovor, da odluku o bojkotu promenimo", naglasio je Aleksić.

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su u petak da neće učestvovati u nastavku razgovora zato što je "vlast odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima".

SDS Borisa Tadića i SMS Tatajne Macure će učestvovati u sprovođenju dogovorenog

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da će njegova stranka učestvovati u radu skupštinskih i nadzornih tela.

Nakon druge sesije dijaloga predloženo je danas da se formira nadzorno telo za medije i da se u Republičku izbornu komisiju doda šest članova iz redova opozicije.

Posle te sesije međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, Tadić je novinarima kazao da platforma koja je usvojena "ne znači da su sada idealni izborni uslovi" i dodao da vlast može da krši i najbolju platformu.

"Mi moramo da se borimo za izborne uslove kakva god da je platforma koju međunarodni predstavnici predlažu a vlast usvaja", rekao je on i pozvao opoziciju da sednu za pregovarački sto i koordinišu aktivnosti.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura izjavila je da se ne bi saglasila sa delom opozicije koji nije pristao na predloženi dokument.

"Čini mi se da su posle dve i po godine pregovora s vlašću napravljeni konkretni koraci", rekla je Macura.

Dodala je da joj žao da čuje da su nakon dva dana intenzivnih razgovora učesnici odustali od toga da učestvuju radu RIK-a ili radu nadzornog tela na kome su uporno insistirali sve vreme.

Istakla je sa SMS neće odbiti učešće u ovim telima iako predloženi dokument nije najbolji.

(Beta, 09.18.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »