Ambasadori Kvinte na sastanku s Vučićem zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova

Beta pre 18 dana

Ambasadori zemalja Kvinte zatražili su danas "deeskalaciju krize" na severu Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, saopštio je njegov kabinet.

Na sastanku sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, i šefom Delegacije EU u Srbiji, Vučić je "objasnio poziciju Srbije", navodi se u saopštenju.

"Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana", rekao je Vučić.

Srbi sa Kosova osmi dan zaredom blokiraju puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak, koje je moguće preći jedino pešice. Oni su protest započeli kada je vlada u Prištini na Jarinje i Brnjak poslala specijalne snage kosovske policije radi sprovođenja odluke o oduzimanju i zameni srpskih registarskih tablica.

Zbog situacije na severu Kosova, Vojska Srbije je u stanju povišene borbene gotovosti, a njene borbene letelice su u protekla tri dana u više navrata nadletale oblast kod prelaza Jarinje.

Pripadnici Vojske Srbije danas se nalaze na dva kilometra od Jarinja, a helikoteri Kfora su u dva navrata u poslednjih sat vremena nadletali prelaze Jarinje i Brnjak i sever Kosova, navodi RTS.

(Beta, 09.27.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »