Na britanskim pumpama i dalje duge kolone, vlada razmatra angažovanje vojske (VIDEO)

Beta pre 24 dana

Duge kolone vozila danas su četvrti dan zaredom formirane na nekim benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji, dok vlada razmatra da li da angažuje vojsku kako bi ublažila problem sa dostavom goriva, izazvan manjkom vozača kamiona.

Udruženje prodavaca benzina navelo je da je u toku obuka vojnog osoblja za vožnju tankera.

Vlada je navela da "u ovom trenutku nema planova" za angažovanje vojnika, ali da su u toku pripreme za svaki slučaj.

Udruženje prodavaca benzina, koje predstavlja gotovo 5.500 nezavisnih prodajnih objekata, saopštilo je juče da je oko dve trećine njegovih članova prijavilo da su rasprodali gorivo.

Manjak vozača kamiona doveo je do nestašica benzina na pumpama i do njegove panične kupovine.

Vlada insistira da u zemlji ima dovoljno goriva i za problem okrivljuje ponašanje kupaca.

"Jedini razlog zašto nema goriva na pumpama je to što ljudi kupuju gorivo koje im nije potrebno", rekao je ministar za životnu sredinu Džordž Justis.

Predstavnici industrije saobraćaja navode da Velikoj Britaniji nedostaje 100.000 vozača kamiona, i dodaju da je to posledica takozvane "savršene oluje", odnosno kombinacije faktora kao što su pandemija korona virusa, stara radna snaga i egzodus stranih radnika posle britanskog izlaska iz Evropske unije.

Imigracioni propisi posle Bregzita predviđaju da državljani zemalja članica EU više ne mogu bez vize da žive i rade u Velikoj Britaniji, što su mogli dok je ta zemlja bila članica Unije.

Sa manjkom vozača kamiona suočavaju se i druge zemlje među kojima su SAD i Nemačka, ali je taj problem naročito vidljiv u Velikoj Britaniji, gde je doprineo praznim rafovima u prodavnicama i zatvaranju benzinskih pumpi.

Posle sve većeg pritiska tokom prethodnih nedelja, konzervativna britanska vlada objavila je u subotu da će izdati 5.000 tromesečnih viza vozačima kamiona iz inostranstva i još 5.500 viza radnicima na farmama kako porodice ne bi ostale bez ćurke ili igračaka za Božić.

(Beta, 09.27.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »