Dačić: Posrednici iz EP odigrali veoma korektnu ulogu u dijalogu

Beta 17.10.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su posrednici iz Evropskog parlamenta (EP) odigrali "veoma korektnu" ulogu u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova.

On je za TV Hepi kazao su iz predloga koje su dobili, posrednici iz EP "izvukli nešto realno".

"Tok dijaloga bez posrednika je bio mnogo širi, dublji i sadržajniji ali ne zbog evroparlamentaraca jer su oni odigrali veoma korektnu ulogu. Sad su ih napali iz opozicije jer nisu prihvatili njihove nerazumne predloge poput onoga o Ministarstvu za izbore pa ih opotužuju da su se prodali Vučiću i meni", kazao je Dačić.

Najavio je da će sutra biti održan onlajn sastanak na kojem će posrednike iz EP obavestiti o tome šta je do sada urađeno na implementaciji dogovorenog o unapređenju izbornih uslova.

Komentarišući nedavnu akciju kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, Dačić je kazao da niko u Srbiji ne osporava potrebu da se policija bori protiv kriminala ali i ocenio da je to bio "samo alibi da se dođe na sever Kosova".

"Nije sporno da je (Aljbin) Kurti težak slučaj. On se neće ponašati drugačije dok mu njegovi mentori sa Zapada ne zaprete", naveo je Dačić.

Ocenio je da ta akcija nije samo stvar kampanje uoči današnjih lokalnih izbora na Kosovu već "manir ponašanja" koji je po njegovim rečima, prisutan i u Hrvatskoj, među Bošnjacima u BiH kao i u Crnoj Gori.

Dačić je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da danas glasaju za kandidate Srpske liste na lokalnim izborima, navodeći da Beograd ostaje na stavu da nema priznanja nezavisnosti Kosova.

Dodao je da je u kontekstu napretka Srbije ka članstvu u EU važno što je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na predlog izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

"Ta ocena će biti dobra osnova da to i Evropska komisija konstatuje u narednom izveštaju o napretku Srbije", naveo je predsednik Skupštine Srbije. //

(Beta, 10.17.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »