BBC vesti na srpskom

Izbori 2022, Srbija: Zašto je glasanje u Velikom Trnovcu važno za sve

Peto ponovljeno glasanje u Velikom Trnovcu na jugu Srbije bilo je uspešno.

BBC News pre 22 sata
izbori, glasanje
Fonet

Tekst je ažuriran u petak, 1. jula i u subotu, 2.jula 2022. godine

Ni tri meseca otkako su održani parlamentarni izbori u Srbiji nema konačnih rezultata, samim tim ni novog saziva skupštine, a sve zbog jednog biračkog mesta na jugu zemlje.

U Velikom Trnovcu, u većinski albanskom selu u opštini Bujanovac, u četvrtak, 30. juna organizovano je čak peto ponovljeno glasanje, posle četiri neuspešna pokušaja.

Sudbina republičkih organa vlasti zavisila je od biračkog mesta sa nešto više od 1.000 glasača, gde je u četvrtak, 23. juna četvrti put odloženo glasanje zbog nesuglasica među članovima biračkog odbora, a zatim i anonimne dojave o podmetnutoj bombi.

Time je pomeren i kraj izbornog procesa u Srbiji, konstituisanje novog saziva republičke skupštine, a to dalje odlaže i formiranje nove vlade.

Biračko mesto broj šest u Osnovnoj školi „Muharem Kadriu" sa 1.089 glasača odlučivalo je o konačnom rasporedu snaga u novom sazivu parlamenta, gde se za jedno od 250 mesta u Skupštini Srbije bore predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) i Koalicije Albanaca doline.

Politička pat pozicija dovela je do povlačenja institucionalnih poteza i niza prigovora obe strane.

„Sticaj, rekao bih, nesrećnih okolnosti je doveo do toga da praktično jedina šansa za ulazak u parlament listi Koaliciji Albanaca doline jeste na tom biračkom mestu.

„Ukoliko oni uđu, SPS gubi poslanički mandat i to je suština", rekao je ranije za BBC na srpskom Raša Nedeljkov iz organizacije za posmatranje izbornog procesa Crta.

Zbog izmena izbornih pravila uvedenih početkom godine, postojala je mogućnost da se izborni proces ovako, korišćenjem zakonskih mehanizama, odlaže unedogled, rekao je on.

Peto glasanje u Trnovcu

Veliki Trnovac je potom peti put izašao na glasanje tokom od 3. aprila kada su održani opšti izbori u Srbiji.

Najviše glasova na ponovljenim izborima osvojila je Koalicija Albanaca Doline - 698, dok je Socijalistička partija Srbije osvojila osam glasova, saopštila je opštinska izborna komisija.

„Ispalo je onako kako smo i planirali, da sve bude u redu i da stavimo tačku na ceo ovaj proces, jednu odiseju izbora koji se ovde odvijaju, koji su umorili nas, naše birače, ali koji su se srećno za nas završili", navodi Šaip Kamberi iz koalicije Ujedinjene doline - SDA Sandžaka, preneo je RTS.

I socijalisti najavljuju kraj izbornog procesa.

„Stavićemo državne interese iznad političkih ili stranačkih.

„Nećemo ulagati nikakve prigovore, žalbe niti bilo šta, ne zato što je sve bilo regularno nego da se ovo ne bi pretvorilo u igru bez granica i da ne bi bilo beskonačno ponavljanje ovih izbora, tako da mi nećemo ulagati nikakve prigovore, što se nas tiče ta priča je završena", rekao je Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije.

Šta je bilo prethodni put?

Biračko mesto u Velikom Trnovcu je zatvoreno i pre početka glasanja 23. juna, jer članovi odbora nisu uspeli da se saglase oko načina sprovođenja postupka.

Zatim je ta osnovna škola dobila dojavu o navodno postavljenoj bombi.

„Od samog početka danas u sedam ujutro, članovi biračkog odbora iz SPS su počeli sa provokacijama (...) želeći da preuzmu kontrolu da celim procesom, a da naši članovi odbora ostanu samo posmatrači.

„Očigledno da nekome smeta predstavljanje Albanaca i da se koriste sve vrste pritiska", kaže za BBC Šaip Kamberi, lider Koalicije Albanaca doline.

Kao razlog da se ni ne otvori biračko mesto, predsednik biračkog odbora Dejan Menković je naveo to što u ovoj multinacionalnoj sredini nisu hteli da dozvole da uvid u birački spisak nema i jedna osoba srpske nacionalnosti.

„Kolege s druge strane nisu se složile da na uvidu u birački spisak imamo jedno lice srpske, jedno albanske nacionalnosti, već su zahtevale da budu dva lica albanske nacionalnosti i mi to nismo mogli da dozvolimo", naveo je Menković za Televiziju N1.

Očekuje se da Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu konstatuje da glasanje u Velikom Trnovcu nije održano.

Datum novih izbora određuje Republička izborna komisija (RIK), rekao je za portal Bujanovačke predsednik OIK Fejzi Bećiri.

Nepravilnosti na koje su se obe strane žalile nisu specifičnost Trnovca, napominju iz Crte.

Tokom izbornog dana 3. aprila slične su zabeležene na više od 400 biračkih mesta u Srbiji, a izbori su ponovljeni na svega 54 mesta, podseća Nedeljkov.

„To nam pokazuje da kad nema političkog interesa, nepravilnosti ostaju ispod radara".Šta je prethodilo tome?

Na trećem glasanju predstavnik Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova da dobije poslanički mandat u Narodnoj skupštini.

Nedostajalo im je 13 glasova u zbiru.

Prethodno je Upravni sud odbio žalbu Koalicije Albanaca doline na odluku RIK-a kojom su izbori održani 28. aprila na tom biračkom mestu poništeni.

Drugi put se žalila Socijalistička partija Srbije jer je, posle ponovljenog glasanja i ulaskom Albanaca u Skupštinu, izgubila jedan mandat, piše portal Južne vesti.

Ko je sve učestvovao na parlamentarnim izborima u Srbiji, možete pogledati ovde.

Map

„Trnovac je značajan, jer u opštini Bujanovac 50 odsto albanskog biračkog tela su Trnovčani, to je veliko naseljeno mesto sa više od 4.000 domaćinstava.

„Oni su ovde neki tas na vagi i odlučuju o nacionalnim interesima Albanaca u Bujanovcu", rekao je ranije Nedžat Beljulji, vlasnik i glavni i odgovorni urednik bujanovačke televizije Spektri.

Nije poznato koliko tačno ima stanovnika u Velikom Trnovcu, prema podacima iz 2002. tu živi približno 6.500 ljudi, ali se pretpostavlja da je veliki broj otišao u inostranstvo da radi.

O Velikom Trnovcu možete pročitati u zasebnoj priči.

O izbornom procesu

izbori, glasanje
Fonet/Nenad Đorđević

Do ove godine, izbore u Srbiji su sprovodili Republička izborna komisija i birački odbori, a nekoliko nedelja pre izbora 2022. uveden je i srednji nivo Opštinske izborne komisije.

Na svakom od tih nivou moguće je ulagati prigovor, a dok isteknu rokovi za žalbe, prođe oko mesec dana, kaže Nedeljkov.

Ukinuta je mogućnost da Republička izborna komisija na nekim mestima anulira glasanje - kada ne bi mogli da se utvrde rezultati, a nije bilo prigovora, svakoj od lista ranije je beleženo nula glasova.

Mogućnost da se izbori ponavljaju sada je pružena da bi se zaštitila prava birača.

„Od jedne dobre ideje zbog izostanka dobre rasprave, nisu predviđeni mehanizmi kojim bi se ovakve zloupotrebe sprečile.

„Taoci su građani koji u tom vakuumu gube poverenje u izborni proces i institucije", zaključuje Nedeljkov.


Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.02.2022)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »