Pošta Srbije izdala prigodne marke u čast 60 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Alžira (VIDEO)

Beta 04.07.2022

Pošta Srbije izdala je danas prigodne marke i otvorila izložbu slika srpsko-alžirskog umetnika Adela Faresa u čast 60 godina diplomatsklih odnosa Srbije i Alžira."U okolnostima kada Alžir slavi 60 godina, kao zemlja koja je naš prijatelj, Pošta štampa ovakvu prigodnu marku. Mi možemo da potvrdimo veliko čelično prijateljstvo naše dve zemlje. Trudićemo se da prijateljstvo bude još čvršće", rekao je v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević.

On je istakao da je siguran da je srpska borba za nezavisnost Alžira bila ispravna jer je ta zemlja danas jedna od najrazvijenijih na afričkom kontinentu i da je "veliki saradnik Srbije u teškim vremenima".

"Brojni pojedinci iz naše zemlje, kao što je snimatelj Stevan Čabudović, pružili su važnu podršku pravoj borbi alžirskog naroda za nezavisnost. Posebne veze naših naroda tako iskovane u epohama teške i turbulentne borbe za nezavisnost i suverenost nastavljaju se u savremeno doba uz izazove 21. veka", rekao je pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Milan Milanović.

Ambasador Alžira Fatah Mahraz rekao je na otvaranju izložbe u PTT muzeju da umetnik Fares i njegova izložba predstavljaju savršen primer dve kulture kao i da izložba simbolizuje duboko prijateljstvo između dve zemlje.

Prvi diplomatski odnosi između Srbije i Alžira uspostavljeni su 1. jula 1962. godine, a Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 07.04.2022)

Alžir »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »