Brnabić: EU na provokacije Kurtija odgovara besmislenim pisanim izjavama, a ne vidi svoju krivicu

Beta 14.08.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagujući na saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) izjavila je danas da osim te "beskorisne pisane izjave" Evropska unija (EU) nikako drugačije nije reagovala na, kako je navela, provokacije premijera Kosova Aljbina Kurtija na oružani konflikt sa Srbima.

"Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo. Da je EU uradila svoj deo posla, osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM, stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem", napisala je Brnabić na Tviteru.

EEAS je ranije danas u saopštenju izrazila "veliku zabrinutost" zbog nedavnog porasta zapaljive retorike zvaničnika Kosova i Srbije, posebno zbog izjava o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu.

Visoki zvaničnici dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i potencijalno nasilja u regionu, navodi se u saopštenju.

"Gledajući ovu izjavu EEAS-a, neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala. Punih 175 dana, Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je istim tim Srbima na KiM oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom", napisala je Brnabić na Tviteru.

Ona je dodala da je nasuprot tome, moto predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbije jasan - mir i stabilnost.

"Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO), okosnicu Briselskog sporazuma", navela je ona.

(Beta, 08.14.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »