BBC vesti na srpskom

Srbija, poljoprivreda i protesti: Poljoprivrednici postigli dogovor sa Vladom, traktori se povlače sa ulica

Sva udruženja poljoprivrednika prihvatila su predlog Vlade Srbije, što znači da se posle osam dana sa puteva širom Srbije sklanjaju traktori.

BBC News 16.08.2022  |  Dejana Vukadinović - BBC

Posle osmodnevnih protesta i niza pregovora, predstavnici poljoprivrednika su postigli dogovor sa Vladom Srbije i traktori će se, ponovo, sa ulica vratiti na njive.

Dogovor je postignut u svim tačkama koje su ratari tražili, mada im nisu svi zahtevi u potpunosti ispunjeni.

Vlada je predložila konačnu cenu suncokreta poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine, prenosi RTS.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Kad je reč o gorivu, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litru, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu razgovara sa stočarima o merama u ovoj oblasti.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Protest i blokada u Novom Sadu počeli su u utorak, 9. avgusta, a višednevni razgovori sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade Srbije nisu zadovoljili, pre svega, uzgajivače suncokreta.

poljoprivrednici, protest
Radio 021

Vlada Srbije je na sednici, prethodno, potvrdila odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja, kako je obrazloženo, posle „kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da će se situacija sa poljoprivrednicima koji protestuju rešiti dogovorom kojim niko neće biti potpuno zadovoljan.

Novosadski Radio 021 objavio je u subotu, 13. avgusta snimke poljoprivrednika koji igraju fudbal u centru vojvođanske prestonice, kao i njihovu zahvalnost i izvinjenje Novosađanima zbog višednevne blokade.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i premijerka Ana Brnabić
Fonet
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i premijerka Ana Brnabić

Šta su tražili poljoprivrednici?

Ključni zahtev poljoprivrednika je da cena po kojoj bi se otkupljivao suncokret ne bude niža od 700 evra po toni, odnosno 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta.

Trenutna otkupna cena zrna suncokreta je 55 dinara po kilogramu, dok je prošle godine, kada su ostali troškovi bili tri puta manji, ta cena bila viša za sedam dinara.

Traže i da gorivo za jesenje radove plaćaju 170 dinara za litar na svim pumpama, što bi bilo umanjenje za devet dinara, kao i da im se omogući da najmanje tri puta sipaju gorivo po agro-kartici i dva puta u rezervoare radnih mašina.

Agro-kartice registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima izdaje Vlada Srbije i služi da bi ratari dobili popust na cenu goriva i nafte, ali isključivo na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS).

Na listi zahteva je i privremeno ukidanje akciza za gorivo i plavi dizel tokom prolećne setve.

Predstavnik nezadovoljnih poljoprivrednika preneo je i da je za suncokret vlada ponudila otkupnu cena od 535 evra po toni.

„Za nas je to je neprihvatljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto", rekao je Marković.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količinu do 60 litara po hektaru.

Protest
Portal 021

Kako su tekli pregovori?

Vladimir Višnjić iz Stare Pazove došao je traktorom u Novi Sad u sredu, 10. avgusta.

„Meni je krivo što sam morao da dođem ovde traktorom 45 kilometara, ali nisu imali sluha za nas.

„U utorak su nam ponudili 480 evra po toni, ali mi to nećemo prihvatiti", rekao je on za BBC na srpskom.

Dva dana kasnije, vlada je podigla ponudu na 535 evra po toni, ali ni to nije prihvatljivo za poljoprivrednike.

Višnjić podseća da ovo nisu novi zahtevi i da su oni pre mesec dana skretali pažnju na ove probleme, ali da se ništa promenilo.

„To što su nam ponudili su bezazlene stvari, nema ni težinu, jer je bez pečata, odštampano je na jednom papiru i mi nismo hteli to da prihvatimo", kaže Višnjić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

„Njihova ponuda je takva da vi za dve tone po hektaru dobijate 960 evra, dakle nije ni hiljadu."

„Ja imam sto hektara i potrebno je oko 1.400 evra da se uloži samo po hektaru, pa vi vidite koliko sam ja u minusu", pojašnjava Višnjić.

Kada je reč o subvencionisanim karticama za gorivo, kaže da ih nemaju svi poljoprivrednici.

„Ima ih možda samo polovina, a mi tražimo da one budu dostupne svima.

„Kupujemo gorivo po ceni od 179 dinara sa PDV-om, ali nam je dozvoljeno da na dnevnom nivou natočimo samo 60 litara po kanisteru i to samo na NIS-ovim pumpama", pojašnjava ovaj poljoprivrednik.

Dodaje da kombajn u sezoni dnevno troši 500 do 600 litara po rezervoaru.

„Kad slušam našeg ministra, imam utisak kao da živimo u Švajcarskoj, a ne u Srbiji", poručuje Višnjić.

Poljoprivrednici na sastanku u Vladi
Fonet
Poljoprivrednici na sastanku u Vladi

Protesti i u srcu Šumadije

I poljoprivrednici iz četiri sela u okolini Kragujevca: Desimirovca, Cerovca, Lužnice i Jarušice blokirali su sa dvadeset traktora put ispred skupštine grada u centru.

Protestuju i poljoprivrednici u Rači Kragujevačkoj.

Zahtevi su im identični - i oni traže od države da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije po hektaru od 300 evra, kao i proglašenje elementarne nepogode zbog suše na celoj teritoriji Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je u petak uveče rekao da će nekakav kompromis biti napravljen.

„Ti ljudi nisu profesionalni štrajkači, već većinom domaćini, pošteni ljudi.

„Oni će biti malo zadovoljniji, ali i dalje nezadovoljni, a i mi ćemo biti nezadovoljni", rekao je Vučić u intervjuu za Televiziju Prva.

Dodao je da će „iz državne kase da ode 30 miliona samo za ovo što im je obećano".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 08.16.2022)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »