BBC vesti na srpskom

Srbija i Kosovo: Od 1. januara automobili sa kosovskim tablicama mogu u Srbiju

Rok prištinskih vlasti za preregistraciju tablica za gradove na Kosovu koje je izdavala Srbija ističe u petak - od subotu bi vlasnici tih vozila mogli da dobiju kaznu i do 150 evra.

BBC News 26.12.2023
A Kosovan car with a Serbian sticker on its number plate, 2 Sep 22
Getty Images

Vlada Srbije je odlučila da omogući da automobili sa tablicama koje izdaju kosovske vlasti mogu da uđu i kreću se po teritoriji Srbije, okončavši tako višegodišnje nepriznavanje dogovora o slobodnom kretanju postignutog još 2011. godine.

Od 1. januara 2024, vlasnici vozila više neće morati da prelepljuju oznake Kosova na registarskim tablicama.

„To će olakšati živote Srbima na Kosovu i Metohiji jer oni najviše koriste administrativne prelaze i zapravo im pomogli da mogu normalno da se kreću", rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Iako je dogovor o slobodi kretanja postignut još 2011, pitanje automobilskih tablica za gradove na Kosovu koje je izdavala Srbija, a koje kosovske vlasti ne priznaju, godinama je izazivalo napetosti u odnosima Beograda i Prištine.

Sporazum o tablicama je dogovoren u novembru 2022, i u četiri opštine na severu Kosova, gde većinu čine Srbi, u petak, 15. decembra istekao je rok Prištine za preregistraciju vozila s srpskih na RKS tablice.

To je značilo da bi policija automobile sa srpskim tablicama za gradove na Kosovu smatrati neregistrovanim i da vlasnici tih automobila mogu da dobiju kaznu.

Prema podacima kosovskih službi, do decembra je preregistrovano oko 4.200 vozila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je izneo procenu da na Kosovu ima oko 9.000 automobila sa registarskom oznakom Kosovske Mitrovice (KM) koje izdaje Srbija.

On je napomenuo da tablica sa oznakama ostalih gradova gotovo i da nema.

Na severu Kosova danas živi nekoliko desetina hiljada Srba koji i dalje odbijaju da priznaju prištinsku vlast, uz podršku zvaničnog Beograda, koji ne priznaje nezavisnost Kosova.

Pitanje tablica, kao i drugih državnih oznaka, poput kosovskih zastava na sportskim takmičenjima gde učestvuju i srpski i kosovski sportisti, zbog toga već dugo izaziva napetosti.

Posle dugih pregovora u Briselu, pod pokroviteljstvom Evropske unije, sporazum o tablicama postignut je u novembru 2022. godine.

„Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz pomoć EU, dogovorili o merama kojima će biti izbegnute dalje eskalacije i omogućeno da se u potpunosti usredsrede na predlog za normalizaciju odnosa", napisao je tada na Iksu Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

On je naveo da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a da će Kosovo obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Predstavnici Srba prethodno su odlučili su da napuste kosovske institucije, pošto je Vlada Kosova uvela opomene i najavila novčane kazne za sve koji ne žele da promene srpske registarske oznake za tablice sa oznakama Republike Kosovo.

Zbog tog pitanja lokalni Srbi na severu Kosova postavili su i barikade na ulicama.

Beograd i Priština vodili su žestoke verbalne okršaje i zbog korišćenja ličnih karti na prelazima, ali je to pitanje rešeno postavljanjem velikih pisanih objašnjenja na svakom prelazu.

Removing a sticker on number-plates at the Jarinje border crossing between Serbia and Kosovo
Reuters

Kako su tekli pregovori?

Pitanje preregistracije tablica mesecima je predstavljalo nerešiv problem u pregovorima kojima posreduje evropski diplomata Miroslav Lajčak.

Posle postignutog dogovora, Lajčak se zahvalio predstavnicima Beograda i Prištine, kao i američkom Stejt Departmentu.

Vučić je tada rekao da je postignut dogovor kojim se čuvaju ljudi na severu Kosova.

„Oni (prištinski zvaničnici) su pre dva dana imali bolji dogovor, ali ne znam zašto nisu prihvatili, nije mi jasno."

Vučić je tada naveo da novih izdavanja tablica neće biti, ali i da njih ima „do 90 na godišnjem nivou".


Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.26.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »