Vlasnik: Generalni uvoznik i distibuter Zastavinog oružja u SAD na meti sajber kriminalaca

Beta 02.03.2023

Generalni uvoznik i distributer za Sjedinjene Američke Države srpske fabrike oružja "Zastava" iz Kragujevca, kompanija Zastava Arms USA, saopštila je da je u poslednjih nekoliko dana postala meta sajber kriminalaca.

"Na dva lažna sajta koji imitiraju originalni vebsajt Zastava Arms USA (zastavaarmsusa.com), a koji se zovu www.zastavaarmstore.com i www.zastavaarmshop.com, zainteresovanim kupcima nudi se da kupe pištolje i puške iz 'Zastavinog' programa koristeći bitkoine ili Zelle aplikaciju. Prevarene mušterije ne samo da neće dobiti proizvod, već neće moći ni da ostvare povrat novca", upozorili su iz kompanije Zastava Arms USA.

Kako je agenciji Beta rekao vlasnik kompanije Ranko Ristić, razlika u imenu između pravih i lažnih sajtova je u samo nekoliko slova, što je "zamka za nepažljive mušterije da pomisle da kupuju od originalne firme, čak su kopirali i slike proizvoda i logo firme sa zvaničnog sajta".

On je naveo da su već dobili prijave prvih žrtava ovih lažnih sajtova, ali su objasnili da prevareni kupci ne mogu da ostvare povrat novca.

"Ovakve prevare predstavljaju veliki rizik ne samo za Zastavu, već i za ostale srpske firme u oružarskoj industriji, s obzirom na to da se 'Zastavin' brend u poslednje vreme širi na tržištima širom sveta. 'Zastavin' proizvodni program se sastoji od širokog spektra oružja, uključujući pištolje, revolvere, puške, lovačku opremu i drugo", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, pored sajber kriminalaca, proboj "Zastavinog" oružja na američko tržište privukao je i one koji "love u mutnom i pokušavaju da iskoriste popularni brend da zarade na crno".

"Popularnost srpskog brenda povlači za sobom i rizik od kopiranja oružja, a u ovom slučaju i kopiranja sajta Zastava Arms USA", kazao je Ristić.

On je apelovao na kupce da budu oprezni i da uvek proveravaju da li kupuju od prave firme.

Kako je objasnio, Zastava Arms USA nikada ne prodaje oružje direktno krajnjem kupcu, već isključivo preko ovlašćenih distributera.

"Na zvaničnom sajtu www.zastavaarmsusa.com mogu se videti slike i osnovne informacije o oružju, ali ga ne možete direktno kupiti. Kod nas mogu se kupiti samo prateća oprema i pojedini delovi", rekao je Ristić.

Savetovao je da se pri kupovini proveri svako svako slovo u nazivu vebsajta te ukoliko sa samo jedno slovo razlikuje, "onda to nije naša firma".

"Ukoliko se nudi bilo koji drugi način plaćanja osim kreditne kartice, drastično se povećava mogućnost da je u pitanju prevara. Legitimne firme u Americi isključivo prihvataju kreditnu karticu kao način plaćanja. Na ovaj način kupac je zaštićen jer kompanije zadužene za kreditne kartice štite uplatioca ukoliko je transakcije nezakonita", naveo je Ristić.

(Beta, 03.02.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »