Fon der Lajen pozvala Kosovo i Srbiju da prihvate plan EU

Beta 14.03.2023

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Srbiju i Kosovo da prihvate plan EU za normalizaciju odnosa i dodala da je to ključno za stabilnost cele regije.

"Postoji plan EU za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Mislim da je to prilika za obe strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija ključna za sigurnost, stabilnost i prosperitet regije", rekla je Fon der Lajen u razgovoru s dopisnicima pula evropskih novinskih agencija (ENR), među kojima je i Hina.

Uz podsećanje da je poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU održan 27. februara posle čegaje visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao da su srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatili ponuđeni sporazum, Hina navodi da 18. marta u Ohridu predstoje razgovori o njegovoj primeni i da evropska strana očekuje dogovor o planu sprovođenja ili barem znatan napredak.

"Nadam se da će obe strane biti vrlo konstruktivne u predstojećim razgovorima", rekla je Fon der Lajen.

Na pitanje da li će biti posledica ako pregovori u Ohridu propadnu, Fon der Lajen je rekla da "prvo treba pregovarati, a tek onda gledati rezultat".

Ona je rekla da je ruski napad na Ukrajinu istakao novu stratešku važnost procesa proširenja EU.

"Rat u Ukrajini naglasio je novu stratešku važnost proširenja. Mi želimo naše partnere sa Zapadnog Balkana dovesti što bliže i što brže EU", rekla je predsednica Komisije.

(Beta, 03.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »