BBC vesti na srpskom

Izrael i Palestinci: Nova palestinska paravojska Lavlja jazbina - „mladi, besni i protiv okupacije“

Napetost između Izraela i Palestine raste od početka godine, sa novom oružanom paravojskom koja stoji iza velikog broja napada na izraelske snage. Eksperti za BBC kažu da se grupa sastoji od mladih, besnih Palestinaca nepovezanih sa tradicionalnim političkim frakcijama.

BBC News 15.03.2023
Palestinian militants fire into the air during the funeral Tamer al-Kilani in the city of Nablus in the occupied West Bank on October 23, 2022
AFP

Napetost i nasilje između izraelskih snaga i Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu eskaliraju od početka ove godine, sa jednom posebnom palestinskom grupom koja se istakla kao protagonista: Lavlja jazbina (Arin Al Usud na arapskom).

Novoformirana ekstremistička grupa, koja se pojavila u starom gradu Nablusu na severu Zapadne obale, smatra se odgovornom za niz napada na izraelske vojnike i doseljenike.

Njihovi pripadnici i pomagači uglavnom su mladi Palestinci, a oni tvrde da su se izdigli iznad tradicionalnih frakcija koje su oblikovale palestinsku politiku u poslednjih nekoliko decenija.

Ali ko su oni i koliko je značajno njihovo prisustvo?

„Mladi, nezadovoljni Palestinci"

Palestinian gunmen take part in the funeral of ten Palestinians who were killed by Israeli army bullets during a raid on the city of Nablus in the occupied West Bank.
Getty Images
U februaru su izraelske snage ubile 11 Palestinaca, šestorica su bili članovi Lavlje jazbine

„Lavlja jazbina je skup mladih, nezadovoljnih, besnih Palestinaca uglavnom u dvadesetim, oni nisu deo nijedne političke frakcije koje imamo na Zapadnoj obali i u Gazi, i praktično su grupa usredsređena na borbu protiv izraelske okupacije", kaže Ibrahim Džibril Dalalša, izvršni direktor Centra Horizont za političke studije sa sedištem na Zapadnoj obali u gradi Ramali.

Oružana grupa je uglavnom aktivna u gradu Nablusu, posebno u četvrti Al Jasmina.

U poslednjih nekoliko meseci, uspela je da regrutuje desetine mladih Palestinaca.

Iako grupa nema formalnih veza sa bilo kojom postojećom političkom grupom, neki članovi imaju prethodne političke veze, prema ekspertima.

„Oni su nepartijska grupa, rade za jednu odvojenu paravojsku, iako su neki od njih ranije učestvovali u konkretnim grupama pre Lavlje jazbine, kao što su Islamistički džihad ili Al Aksina brigada mučenika, Hamas ili Fatah", objašnjava Dejna El Kurd, politička naučnica sa Univerziteta u Ričmondu u američkoj državi Virdžinija.

Kako je sve počelo?

The mother of one of the Palestinians who was shot dead by the Israeli forces holds a weapon, and next to her are armed men, some of them from the Lions' Den
Getty Images
Majku jednog od Palestinaca je ustrelila izraelska vojska

Grupa se prvo zvala Nebluski bataljon u februaru 2022. godine.

U to vreme imala je 10 ekstremista.

Inspirisao ih je Bataljon Dženin, vojno aktivna grupa iz izbegličkog kampa Dženin.

U avgustu 2022, ubijen je iskusni borac Ibrahim Al Nablusi, zajedno sa još dvojicom drugih boraca, u raciji izraelskih trupa na jednu kuću u Nablusu.

Pogibija Al Nablusija navodno je dovela do šire mobilizacije.

Smatra se da se prvo zvanično pojavljivanje Lavlje jazbine desilo prošlog leta, tokom komemoracije u Nablusu održane u čast njenih boraca koje su ubile izraelske snage.

Početkom 2023, neke od njenih najistaknutijih članova uhapsila je ili ubila izraelska vojska, sve pod optužbom da su sprovodili napade na izraelske mete.

Fotografije i snimci boraca našle su se svuda na društvenim mrežama, naročito na TikToku.

Više meseci kasnije, desetine maskiranih strelaca paradirali su ulicama starog grada Nablusa.

To je bilo posebno zabrinjavajuće za Palestinsku upravu i izraelske snage bezbednosti.

„Sve veća izraelska nekažnjivost, pojačana represija, pojačana aktivnost doseljenika i oslabljena međunarodna i regionalna reakcija, tekuća politička i privredna stagnacija - sve su to faktori koji su doveli do osnivanja ove grupe", kaže Dejna El Kurd.


Pogledajte video: Šta je Zapadna obala


Da li grupa ima podršku u narodu?

Grupa je uspela da uzbudi maštu mladih Palestinaca „koji odbijaju status kvo i staru binarnu politiku koju zastupaju Fatah i Hamas", prema rečima El Kurd, a postoje i dokazi da grupa ima značajnu podršku među Palestincima.

Prema anketi koju je u decembru sproveo Palestinski centar za istraživanje politike na stanovnicima širom Zapadne obale i Pojasa Gaze, formiranje nezavisnih oružanih grupa kao što je Lavlja jazbina ima više od 70 odsto podrške.

Posmatrači kažu da je ostarelo palestinsko vođstvo jedan od razloga zašto mlade Palestince privlači ovaj novooformljeni oružani pokret otpora.

Mnogi članovi ovih grupa su se distancirali od Palestinske uprave.

„Oni smatraju da je Palestinska uprava izgubila političku snagu i da ne može da postigne političku nezavisnost mirnim putem.

„Stoga, smatraju da je oružani otpor ono što se će doneti razrešenje sukoba", kaže Ibrahim Dalalša.

Grupa je popularna i na društvenim mrežama.

Stotine Palestinaca odazvalo se na poziv za solidarnost preko Telegram kanala Lavlje jazbine, koji ima sledbeništvo od 130.000 ljudi.

Pretplatnici su pozvani da se popnu na krovove i viču: „takbirs" (objava o veličini boga) u solidarnosti sa napadom ekstremista na izraelske mete.

U svim gubernijama na Zapadnoj obali i u okupiranom Istočnom Jerusalimu, mladi Palestinci su skandirali slogan: „Jazbina je neporažena".

A gunman fires a weapon in the air as mourners attend the funeral of member of Palestinian group Lions' Den
Reuters
Na sahrani jednog od ubijenog bilo je pucnjave iz vatrenog oružja u vazduh

Kakvi su odnosi sa Palestinskom upravom?

Palestinska uprava je vladajuće telo palestinskih autonomnih oblasti Zapadne obale osnovana u sklopu Oslovskog mirovnog sporazuma postignutog između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Palestinskim gradovima i selima upravlja uglavnom Palestinska uprava, kojom vlada sekularna frakcija Fataha.

Druga frakcija, Hamas, kontroliše Pojas Gaze i manje je prisutna na Zapadnoj obali.

Mnogi mladi Palestinci koji se bore uz nove oružane grupe nisu se ni rodili kad je Oslovski sporazum potpisan 1993. godine.

„Vođstvo Palestinske uprave i vladajuće stranke Fatah nisu zadovoljni grupom iz mnogih razloga", kaže Dalalša.

A Palestinian youth makes gestures in front of the vehicles of the Israeli army during the clashes at the vegetable market in the old city of Nablus in the occupied West Bank.
Getty Images
Sukobi su se zaoštrili u Starom gradu Nablusa posle racije na sklonište Lavlje jazbine

„Mislim da je doneta strateška odluka da se pokuša sa saradnjom sa grupom umesto da se ona rasformira nasilnim putem" dodaje on.

Privatni izvori kažu da Palestinska uprava pokušava da ubedi grupu da odustane od oružanog militarizma i pridruži se palestinskim snagama bezbednosti.

Uspela je da pridobije neke članove, ali su lideri grupe odbili da polože oružje i insistiraju da će nastaviti borbu do kraja.

„Neki članovi Lavlje jazbine će kritikovati Palestinsku upravu, ali će se uzdržati od ulaska u sukob s njom", kaže Ibrahim Dalalša.

„Ako se suprotstavite Palestinskoj upravi, doći ćete u direktan sukob, ako na sa čitavom palestinskom javnošću, onda makar sa njenim većim delom. Mislim da oni pokušavaju to da izbegnu."

A view of the shelter in which armed Palestinians from the Lions' Den group were hiding in the old city of Nablus in the West Bank.
Getty Images
Sklonište gde su se borci krili u Nablusu

Kakav je izraelski stav?

Izrael smatra Lavlju jazbinu „terorističkom organizacijom".

U februaru ove godine, izraelske snage bezbednosti ušle su u Nablus i ubile 11 Palestinaca, od kojih su šestorica bili članovi Lavlje jazbine, prema objavi koja je podeljena na kanalu grupe na Telegramu.

Posle četvoročasove racije, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su „unapredile" operaciju, nakon što su na njihove snage zapucali palestinski strelci.

„Prepoznali smo pretnju i morali smo da uđemo da dovršimo posao", rekao je na konferenciji za štampu portparol IDF-a potpukovnik Ričard Heht.

Izrael je nedavno zatvorio nekoliko oblasti oko Nablusa i Istočnog Jerusalima uz pomoć barikada od džakova sa peskom i betonskih blokova.

„Izraelska reakcija je bila prilično surova", kaže Dejna El Kurd, „ali Lavlja jazbina će nastaviti da bude uticajna i mogla bi da izrodi imitatore ili pobudi interesovanje za pridruživanje."

Prema rečima Ibrahima Dalalše, ona bi mogla da izvrši uticaj čak i na politiku na palestinskim teritorijima.

„Nije im lako da ostvare ciljeve njihove velike borbe, a to su oslobođenje i okončanje okupacije.

„Ali mislim da njihovo postojanje i njihove aktivnosti izazivaju velike nemire i izazove za Palestinsku upravu i Izraelce", kaže on.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.15.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »