Kurti: Postigli smo javnu saglasnost o ostvarivanju sporazuma

Beta pre 2 dana

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da večeras u Ohridu da je Srbija kao i 27. februara izbegla potpisivanje aneksa za primenu sporazuma, ali da postoji javna saglasnost o aneksu za ostvarivanje evropskog predloga i dogovora.

"Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja, sada i aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno i međunarodni obavezujući", rekao je Kurti.

On je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan uz posredovanje EU, novinarima rekao da postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja nevećinskih zajednica.

"Mi ćemo složiti svima i rukovoditi se najvišim najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakve probleme i diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisarijev predlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe", rekao je Kurti.

Ocenio je da je osnovni sporazum de facto međusobno priznavanje.

(Beta, 03.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »