Tolkač: Želeo bih da Srbiju vidim kao većeg saveznika Ukrajine (VIDEO)

Beta 31.03.2023

Ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir  Tolkač izjavio je danas povodom godišnjice oslobođenja mesta Buča kod Kijeva, da bi želeo da vidi Srbiju kao većeg saveznika u odbrani Kijeva od invazije Rusije.

"Ukrajina ima veliku podršku sa Zapada i uz tu pomoć nastoji da se bori. Naravno da bismo među tim saveznicima hteli da vidimo i Srbiju jer je ona nama prijateljska zemlja i vidimo sličnosti među nama. Zahvalni smo Srbiji na podršci koju nam sada pruža u obliku humanitarne pomoći", izjavio je Tolkač na konferenciji za novinare u ukrajinskoj ambasadi.

Ambasador je izjavio da on kao diplomata razume i poštuje razloge zbog kojih Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali da je ukrajinskom narodu koji je trpi napade, ostaje bez struje i hrane, teško da razume.

"Na danšnji dan desio se događaj koji za Ukrajince predstavlja nadu i užas. Nada je u tome što su Ukrajnci pokazali da su spremni da se bore protiv okupatora. Užas jer smo tog dana videli pravo lice ruskog sveta, a to je lice ubistava, torture i pljačke", rekao je Tolkač.

Poslanik liste "Vojvođani" Aleksandar Olenik izjavio je u ambasadi da i pored zvanične politike Srbije, koju je nazvao kukavičkom u odnosu prema Kijevu, postoji pristojan broj Srba koji otvoreno podržava Ukrajinu i koji su spremni da joj pomognu.

"Tokom posete Ukrajni obišli smo Irpin i Buču, a u Kijevu smo se sastali sa generalnim tužiocem u Ukrajini i sa odeljenjem koje priprema slučaj o ratnim zločinima. Na samom terenu i u tužilaštvu smo imali prilike da se uverimo u veliki broj i monstruoznost ratnih zločina koji su učinjeni", rekao je Olenik.

On je rekao da se nada da će svi oni koji su odgovrni za zločine da ogovaraju pred sudom i da će ruski predsednik Vladimir Putin i svi nosioci vlasti biti izvedeni pred sud i odgovarati za učinjeno.

Advokat Čedomir Stojković izjavio je da je ono što se desilo u Buči pravi primer kako izgleda "rusko bratstvo" i kako funkcioniše ruska propaganda.

"Ruska propaganda uvek funkcioniše tako da jedan narod najpre uveri u laž da postoji bratstvo među njima i na taj način da pokuša da slomi unutrašnji otpor prema tom osvajanju. A kada se u tom narodu pojave pojedinci koji ne misle isto, Rusija likvidira takve bez obzira da li su to žene, mladi ili stari", rekao je on.

On je dodao da Ukrajina "krvlju plaća" svoju borbu za slobodu i da Srbija treba da shvati da će postati "crna rupa Evrope" i ostati između čekića i nakovnja i da preveliko "drugovanje sa Rusijom dovodi do gubitka nacionalnog identiteta" nakon čega slede tenkovi

(Beta, 03.31.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »