BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Novi ruski udar na Kijev, ponovo napadi na rusku pograničnu Belgorodsku oblast

460. dan rata: Ruski napadi raketama i dronovima širom Ukrajine, na meti ponovo Kijev. Vlasti u Belgorodu, gradu na granici sa Belgorodom, kažu da su ponovo napadnuti.

BBC News pre 1 sat
kijevski metro
Reuters
Stanovnici Kijeva sakrili su se od udara u metro

Ukrajina se posle noćnih našla pod još jednim talasom ruskih napada raketama i dronovima tokom dana, pri čemu je većina udara usmerena na Kijev, a sa druge strane granice - vlasti u Belgorodu tvrde da su opet napadnuti.

Glavni grad Ukrajine napale su krstareće i balističke rakete operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander, pri čemu su pogodile civilnu i kritičnu infrastrukturu u Kijevu.

Svi ostali vazdušni napadi na prestonicu u maju dešavali su se noću i izgleda da su bili usmereni na ključnu infrastrukturu i protivvazdušnu odbranu na periferiji.

Ukupno, tokom ponedeljka zabeležena su 53 vazdušna udara i oko 20 granatiranja višecevnim raketnim sistemima, tvrde iz ukrajinskog generalštaba,

Prema podacima Generalštaba, među civilnim stanovništvom ima žrtava, oštećene su privatne kuće i druga civilna i administrativna infrastruktura.

Eksplozije su u noći između nedelje i ponedeljka zabeležene i u oblastima Lavov, Odesa, Vinica i Hmeljnicki, gde je u udaru na vojni aerodrom oštećeno pet aviona i pista, saopštile su regionalne vlasti.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predložio je skupštini zakon o uvođenju sankcija Iranu na 50 godina zato što snabdeva Rusiju kamikaza dronovima.

Nekoliko naselja u Belgorodskoj oblasti našlo pod vatrom, kaže Vjačeslav Gladkov, gubernator regiona.

Prema njegovim rečima, četiri osobe su povređene u Šebekinu.

Novi napadi na Kijev i infrastrukturu u drugim delovima Ukrajine

Ruske snage su nastavile napade na Kijev.

U nedelju je poginuo muškarac, a žena je ranjena u novom masovnom noćnom napadu ruskih dronova na prestonicu Ukrajine, saopštili su zvaničnici.

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, rekao je da je čovek poginuo kada je olupina drona pala u blizini benzinske pumpe.

U noći između nedelje i ponedeljka, usledili su novi ruski napadi na Kijev, ali nije bilo žrtava.

Ukrajinci tvrde da obaraju gotovo sve rakete i dronove.

kijevski metro tokom napada
Reuters
kijevski metro tokom napada
Reuters

Rusija, koja je u februaru 2022. započela napade na Ukrajinu, poslednjih nedelja pojačala je dejstva u Kijevu, nastojeći da savlada odbranu glavnog grada.

Aleksandar Ščerba, ambasador u Ministarstvu spoljniһ poslova Ukrajine, rekao je za BBC da su poslednjiһ nekoliko dana bili veoma teški za stanovnike Kijeva.

„Skoro svake noći, nebo izgleda i zvuči kao još jedna epizoda Ratova zvezda, ali zahvaljujući pristojnim zemljama, pristojnim ljudima širom sveta koji su nam dali protivvazdušnu odbranu mi te napade ne osećamo", rekao je on.

Život u glavnom gradu je u ovom trenutku sve samo ne normalan, rekao je Ščerba, dodajući da su napadi dronovima i neprospavane noći postali „deo naše rutine".

U nedelju je ukrajinski predsednik pohvalio snage protivvazdušne odbrane, nazivajući ih herojima.


Pogledajte video o očekivanoj kontraofanzivi Ukrajine:


Dan 460.

  • Novi ruski napadi na Kijev i druge delove Ukrajine u noći između nedelje i ponedeljka
  • Ruske snage napale i ukrajinski glavni grad i tokom dana
  • Nekoliko naselja u Belgorodskoj oblasti, na granici sa Ukrajinom, napadnuta, tvrdi gubernator
  • Ukrajina je spremna za kontraofanzivu, kaže Aleksej Danilov, jedan od najviših ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika
  • Andrej Kelin, ambasador Rusije u Velikoj Britaniji, upozorava da bi isporuka zapadnog oružja Ukrajini mogla da eskalira rat na najviše nivoe do sada, rekao je u intervjuu za BBC
  • Zelenski predložio uvođenje sankcija Iranu na 50 godina
  • Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner, objavio da je u borbama za Bahmut poginulo između 50 i 70 hiljada ukrajinskih boraca, a njegovih pripadnika oko 20.000 - BBC ne može nezavisno da proveri ove tvrdnje
  • Od početka rata u Ukrajini je poginulo više od 480 dece, a ranjeno blizu 1.000, navodi ukrajinsko tužilaštvo
  • BBC ruski servis utvrdio je imena 24.005 ruskih vojnika poginulih u ratu u Ukrajini. Trećinu svih gubitaka čine oni koji nisu bili povezani sa vojskom pre početka invazije - dobrovoljci, mobilisani, zatvorenici i novoprimljeni u privatnu plaćeničku grupu Vagner

Spremni smo za kontraofanzivu, tvrde ukrajinski zvaničnici

Ukrajina je spremna da preduzme takvu operaciju, izjavio je u subotu Aleksej Danilov jedan od najviših ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika za BBC.

On nije naveo datum, ali je rekao da bi napad za preuzimanje teritorija koje su okupirale ruske snage mogao da počne „sutra, prekosutra ili za nedelju dana".

Upozorio je da ukrajinska vlada „nije imala pravo da napravi grešku" o odluci, jer je to „istorijska šansa" koju „ne smemo da izgubimo".

Prethodno je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao da je „kontraofanziva već počela u nekim pravcima", ali nije precizirao kojim.

Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji o pomoći zapadnih sila Ukrajini

Rusija je upozorila da zapadne isporuke oružja Ukrajini rizikuju eskalaciju rata na nivoe koji do sada nisu viđeni.

Andrej Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je za BBC da njegova zemlja ima „ogromne resurse" i da tek treba „da postupi veoma ozbiljno":

Kelin je upozorio na „novu dimenziju" rata u ekskluzivnom intervjuu za BBC.

Insistirajući na tome da Rusija „još nije ni počela da postupa veoma ozbiljno", ambasador je rekao da je „Rusija 16 puta veća od Ukrajine. Imamo ogromne resurse".

Dužina rata, rekao je, „zavisi od napora u eskalaciji rata koje preduzimaju zemlje NATO alijanse, naročito Velika Britanija".

„Pre ili kasnije, naravno, ova eskalacija može doneti novu dimenziju koja nam nije potrebna i koju ne želimo. Možemo sutra da stvorimo mir", dodao je.

deo drona
Reuters

Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.29.2023)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »