Dačić: Uloga Kfora nije da se buni, nego da onemogući jednostrani akt Prištine

Beta 29.05.2023

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji posledica stalne eskalacije koju donosi kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i deeskalacije na kojoj radi deo međunarodne zajednice.

"Rezultat toga jeste jedan podmukao plan, a to je da Kurtiju je dozvoljeno da nešto radi, međunarodna zajednica se kao nešto buni... Svi se sada bune protiv Prištine zbog ovoga što su uradili, pa i Kfor. Uloga Kfora nije da se buni, već da onemogući taj jednostrani akt", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, Kfor danas čuva novoizabrane gradonačelnike od "vlasnika" zgrada opština - Srba koji su tu zaposleni.

Komentarišući upozorenja i osude međunarodne zajednice na taj jednostrani akt prištinskih vlasti, Dačić je kazao da se "od upozorenja ne živi na terenu".

"Ako Amerika ne može da natera Prištinu da poštuje to, onda ja stvarno ne znam kakvo mi poverenje možemo više da imamo u međunarodnu zajednicu i pokrovitelje tog opasnog ratnog avanturizma u Prištini", ocenio je on.

Naveo je da su snage Vojske Srbije u pripravnosti i da će Srbija zaštititi Srbe na Kosovu i Metohiji ukoliko bude morala.

"Da mi dozvolimo da padnu srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice, ili zbog ratnog avanturizma Kurtija - svakako to nećemo dozvoliti", rekao je Dačić.

U petak je, nakon pokušaja građana sa severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike, koji su pobedili na nedavno održanim izborima, na koje je izašlo ukupno 3,4 odsto birača.

Izbore, koje su bojkotovali srpski politički predstavnici na Kosovu i Metohiji, je krajem aprila organizovala Priština, nakon što su u novembru prošle godine Srbi napustili kosovske institucije.

(Beta, 05.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »