BBC vesti na srpskom

Amerika i seksualno nasilje: Glumac iz serije Vesele sedamdesete Deni Masterson osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu

Zvezda popularne serije osuđena je na osnovu optužbi žena sa kojima je zajedno bio u Sajentološkoj crkvi. Silovao ih je na vrhuncu popularnosti serije.

BBC News 08.09.2023
Glumac Deni Masterson
AFP
Glumac Deni Masterson

Američki glumac Deni Masterson, zvezda popularne televizijske serije Vesele sedamdesete (That '70s) osuđen je na 30 godina do doživotnog zatvora zbog silovanja dve žene.

Masterson ima 47 godina, a glumio je u seriji koja je emitovana u vreme njegovih nedela početkom 2000-ih.

Prethodno je u maju proglašen krivim po dve od tri tačke za silovanje, da bi mu sada bila izrečena presuda - maksimalna moguća.

Presuda od 30 godina do doživotni zatvor znači da osuđenik mora da ostane u zatvoru najmanje 30 godina, ali i da može i da ostane do kraja života iza rešetaka ako mu kazna ne bude ublažena.

Kada mu je izrečena presuda, njegova supruga koja je bila u sudnici briznula je u plač.

Tri žene, sve bivše pripadnice Sajentološke crkve, optužile su glumca da ih je silovao u njegovom domu u Holivudu, a da su se ti slučajevi desili od 2001. do 2003. godine.

One su tada imale po dvadeset godina.

Tužioci su tvrdili da se Masterson pozivao na status istaknutog sajentologa kako bi izbegao odgovornost.

Glumac je negirao optužbe, rekavši da ga proganjaju zbog pripadništva Sajentološkoj crkvi.

Tri žene podnele su tužbu protiv Mastersona i Sajentološke crkve, tvrdeći da su proganjane, maltretirane i zastrašivane zbog prijava o seksualnom zlostavljanju i nasilju.

Sudija Šarlin Olmedo dozvolila je žrtvama da pročitaju izjave o tome kakav je uticaj na njih ostavilo silovanje.

Istaknuta bivša sajentološkinjai glumica Lia Remini prisustvovala je izricanju presude u četvrtak i tešila žene pre i nakon što su dale izjave.

„Volela bih da sam ga ranije prijavila policiji", rekla je jedna od žena, prenose američki mediji.

Druga žena rekla je Mastersonu: „Opraštam ti. Tvoja bolest više nije moja briga i teret", navodi Rojters.

Masterson je ćutao tokom celog saslušanja.

Dok je sudija čitala presudu, njegova supruga Bižu Filips je zaplakala u sudnici.

Masterson je proglašen krivim u maju na ponovljenom suđenju nakon što prva porota nije mogla da donese presudu 2022.

Nakon što je osuđen, Masterson je odveden je u pritvor do izricanja presude.

Glumac je osuđen nakon što su tri žene svedočile da ih je seksualno napao u svojoj kući u Holivudu od 2001. do 2003. - na vrhuncu njegove televizijske slave.

Na sudu je rečeno i da ih je drogirao pre nego što ih je napao.

Proglašen je krivim za silovanje dve od tri žene.

Optužba treće žene je odbačena zbog pravnih manjkavosti, a tužioci su rekli da ne planiraju da ponovo pokreću taj slučaj.

Alison Anderson, advokatkinja koja je zastupala dve žrtve, navela je u saopštenju poslatom BBC-ju da su žene „pokazale ogromnu snagu i hrabrost prijavljujući slučajeve policiji i direktno učestvovale u dva iscrpljujuća krivična suđenja".

„Uprkos stalnom uznemiravanju, opstrukcijama i zastrašivanju, ove hrabre žene pomogle su da se nemilosrdni seksualni predator osudi", rekla je ona.

Tokom suđenja, tužioci su tvrdili da je sajentološka crkva pomogla da se prikriju napadi, što je ova organizacija kategorički negirala.

U vreme napada, Masterson i sve tri žene koje su ga tužile bili su sajentolozi.

Žene su tvrdile da su im bile potrebne godine da prijave silovanje, jer su ih zvaničnici Sajentološke crkve u tome sprečavali.

Tokom suđenja, tužioci su rekli da su zvaničnici Sajentološke crkve ucenili jednu od žrtava da će biti izbačena ako ne potpiše sporazum o tajnosti podataka i prihvati isplatu od 400.000 dolara.

Tokom suđenja, sudija Olmedo je dozvolila obema stranama da govore o dogmi i sajentološkoj praksi, što je naljutilo organizaciju.

Posle presude u maju, kada je glumac proglašen krivim, Sajentološka crkva je saopštila da „ne postoji ni mrvica dokaza koji podržavaju skandalozne tvrdnje da je Crkva uznemiravala žene koje su tužile Mastersona".

Na sudu u četvrtak, jedna žena je rekla da ju je izbegavala majka, koja i dalje praktikuje sajentologiju.

„Poslala mi je poruku i rekla mi da je nikada više ne kontaktiram", rekla je ona, prenosi Los Anđeles tajms.

„Rekla mi je želi da Deni Masters ode u zatvor zbog onoga što mi je uradio, ali ne po cenu da njena religija pretrpi štetu".

Druga žena je rekla da je bila žrtva sajentologa otkako je progovorila.

„Od trenutka kada sam se javila policiji, terorisali su me i maltretirali. Sajentološki kult me je skoro sedam godina napadao", rekla je ona i dodala: „Ali ne žalim zbog toga".

Masterson je prvi put optužen za silovanje 2017. godine tokom vrhunca pokreta #MeToo.

On je odgovorio da nije optužen niti osuđen za zločin, te da se u tadašnjoj klimi „čini kao da se smatra da ste krivi čim ste optuženi za nešto".

Optužbe su usledile posle trogodišnje istrage policije Los Anđelesa.

Tokom čitavog suđenja, odbrana je pokušavala da potkopa kredibilitet „Džejn Daz" (Jane Does), ciljajući nedoslednosti u njihovom svedočenju i njihovu navodnu želju da se „osvete" crkvi.

Tokom završnih reči, Mastersonov branilac je za žrtve rekao: „Ako tražite motive zašto ljudi nisu iskreni... motivi su svuda".

Iako Sajentološka crkva nije bila optužena u ovom slučaju, pre nego što su započele završne reči, advokat koji je povezan sa Crkvom poslao je elektronsku poruku kancelariji okružnog tužioca da se požali na način na koji je Crkva prikazana tokom ponovljenog suđenja.

Odbrana je tvrdila da se tužilaštvo u velikoj meri oslanjalo na svedočenje o drogiranju jer nije bilo dokaza o bilo kakvoj sili ili nasilju.

Mastersonovi advokati su bezuspešno pokušali da izdejstvuju pogrešno suđenje, čime bio ceo predmet protiv njega propao.

Masterson je u braku s glumicom i manekenkom Bižu Filips od 2011. godine.

Serija Vesele sedamdesete, u kojoj su igrali i Ešton Kučer i Mila Kunis, prikazivana je od 1998. do 2006. godine i bila popularna širom sveta.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.08.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »