U Šapcu završeni protest i blokada puta, organizovani zbog Rio Tinta i litijuma

Beta pre 8 minuta

 U Šapcu su večeras završeni protest protivnika iskopavanja litijuma i bora "Stop Rio Tintu" i blokada puta ka Sremskoj Mitrovici.

Protivnici iskopavanja litijuma su se na poziv stranke Zajedno prethodno okupli u centru Šapca i potom na kružnom toku jedan sat blokirali put ka Sremskoj Mitrovici.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović je rekao da je ta stranka pozvala građane da krenu u " novi talas borbe" jer "vlada neko zatišje a Rio Tinto radi svoj posao".

"Vlast im izlazi u susret i omogućava im da dobija dozvole" rekao je Zelenović za agenciju Beta.

Kazao da je Rio Tinto ušao, "u ovom trenutku u jednu ozbiljnu proceuduru" i ukoliko gradjani nešto ne preduzmu, to će se završti "ishodovanjem dozvole za rudarenje".

"Prvi korak u tome je da podnesu zahtev, a Ministarstvo za zašitu životne sredine je taj zahtev primilo", kazao je Zelenović.

Po njegovim rečima, drugi korak bi bio da Ministarstvo "izda uslove", odnosno odbri to što su tražili, a što znači da Rio Tintu "daje u ruke i nož i pogaču" što će značiti da od tog trenutka Rio Tinto upravlja procesom dobijanja rudnika.

"Naravno da smo mi protiv toga, žao mi je što to nije više prisustno u javnosti, ali očigledno je da postoji plan vlasti da se taj proces ne vidi i da se o tome ništa ne zna", kazao je Zelenović. {image2}

Ponovio je da je stranka Zajedno podnela zahtev Ministatsvu da se taj proces obustavi i da je ostavila rok do 1. oktobra, odnosno do isteka roka za podnošenje primedbi građana.

"Ako to do tada ne urade, plan je da intenziviramo akcije... i onda ćemo verovatno u više gradova Srbije u isto vreme imati proteste s blokadom, slično kao i pre dve i po godine", kazao je on.

Ocenio je da su vlasti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi s Rio Tintom krenuli u "novu rundu", te  "na dosta perfidan način rade sve, a da javnost to i ne zna".

"Dobro smo obavešteni i hoćemo da se borimo i zato smo pozvali sve na večerašnji protest ... i nije važno ko je za koga glasao - ovo je bio građanski skup", kazao je Zelenović.

Rekao je je da su oni svoje obećanje ispunili, te da je sada Ministarstvo na potezu - "hoće li ili neće obustaviti postupak" po zahtevu Rio Tinta.

U Šapcu protest i blokada puta ka Sremskoj Mitrovici zbog litijuma

 Protivnici iskopavanja litijuma su se na poziv stranke Zajedno večeras okupili u centru Šapca i krenuli u povorci do kružnog toka da bi na jedan sat blokirali put ka Sremskoj Mitrovici.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović je rekao da su protest pod transparentom "Stop Rio Tintu" i blokada "jedini način da se pokaže koliko su ozbiljni u nameri da oteraju Rio Tinto iz svog kraja", prenela je televizija N1.

Tokom blokade će govore održati "dva naša ugledna poljoprivrednika ...i čućete njihove priče", rekao je Zelenović.

(Beta, 27.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »