Poseta Rogozina simbolična podrška Rusije

Beta 11.01.2016

Analitičar berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber ocenio je da je poseta potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina Srbiji "simbolični nastavak tradicionalnih odnosa" dve zemlje, ali da "ekonomski odnosi i robna razmena već godinama nisu ni blizu tom simboličnom nivou odnosa".

"To pokazuje činjenica da se uprkos najavama da Rusija traži druge partnere posle medjusobne blokade Evropske unije i Rusije tu ništa značajno nije desilo, rekao je Veber u intervjuu za Radio Slobodna Evropa povodom posete Rogozina Srbiji i zasedanja Medjuvladinog komiteta za trgovinu, ekononomsku i naučno-tehničku saradnjuu Beogradu.

 

Govoreći o energetskj saradnji Rusije i Srbije, Veber je ocenio da je projekat gasovoda Južni tok "konačno mrtav" i da "nema ni naznaka da će se ponovo oživljavati".

Upitan da li bi Rusija mogla da veže Srbiju uz sebe nekim novim obećanjem o energetskoj saradnji Veber je rekao da "ne vidi da se tu nešto oživljava" i da "ne zna odakle ta nada".

Kada je reč o mogućnosti bliže vojne saradnje Srbije i Rusije Veber je kazao da misli da i tu "ima više simbolike nego suštine", ali da "ima i čisto praktičnih elemenata" jer je "u Srbiji naoružanje uglavnom ruskog porekla" i "ima logike da se to onda zameni".

"Sa druge strane, imamo napredak u saradnji sa NATO prošle godine, a u vojnom delu i sa EU. Tako da i tu mislim da ostaje važan odnos prema EU i evrointegracijama dok je sve ostalo samo za domaću javnost", naveo je.

EU je, prema Veberovim rečima, jasno stavila do znanja, što se tiče poglavlja pristupnog procesa koje se odnosi na zajedničku spoljnu i beznednosnu politiku da očekuje postepenu harmonizaciju.

"To uključuje i harmonizaciju u vezi sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji. EU nije deklarisala u kom trenutku to uskladjivanje treba da se desi, ali će u nekom trenutku postati tema", rekao je nemački analitičar.

Veber je ocenio da osim nepriključivanja sankcijama Rusiji "nema suštinskih sudara u orijentaciji Srbije i EU".

"Kada je reč o sankcijama čini se da Srbija tu ide na duži rok. Nada se da će se u nekom skorom preiodu okončati ukrajinska kriza. Za par godina će doći do te tačke, ako kriza ne bude okončana, kada će morati da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije", dodao je.

(Beta, 01.11.2016)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »