Rogozin: Istorijske odnose pretvoriti u privredni uspeh

Beta 11.01.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin saglasili su se danas da je istorijske prijateljske odnose potrebno konkretizovati i znatno povećati ekonomsku saradnju.

Rogozin je na konferenciji za novinare rekao da je na sastanku dve delegacije zaključeno da "viševekovne odnose Srba i Rusa treba što pre pretvoriti u realni privredni uspeh".

"Kada bih slikao odnose Srbije i Rusije naslikao bih veliko srce, ali nažalost ne tako jake mišiće", rekao je Rogozin, dodajući da Rusi iskreno osećaju ljubav prema srpskom narodu, ali da privredni odnosi veoma zaostaju.

Prema njegovoj oceni, bez obzira na ekonomsku krizu u svetu i sankcije koje su uvedene Rusiji, Moskva vidi "prozor mogućnosti" u odnosima Srbije i Rusije, posebno u oblasti poljoprivrede i gradjevinske industrije.

"Nismo zadovoljni nivoom saradnje. Dobre pesme i zdravice moramo da pretvorimo u stotine miliona deviza koje će ući u budžete naših zemalja", kazao je Rogozin.

Podsetio je da je 2015. godine napravljen pomak u razvoju poljoprivredne saradnje i da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju povećan dva puta.

Rogozin je takodje rekao da je važno uspostaviti proizvodnju delova za automobile, koji su se do sada proizvodili u Turskoj, a kojoj je Moskva uvela sankcije posle obaranja ruskog aviona.

Rusija, dodao je Rogozin, razmatra i otvaranje helikopterskog servisnog centra u Srbiji, imajući u vidu da Srbija nije podržala sankcije protiv Rusije.

(Beta, 01.11.2016)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »