Zajedničko obeležavanje godišnjice osnivanja Jasenovca

Beta 26.02.2016

Srbija i Republika Srpska (RS) zajedno će obeležiti 75. godišnjicu osnivanja ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu, u okviru takozvane Nezavisne države Hrvatske, najavili su danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Posle razgovora u Vladi Srbije, Vučić je izjavio da će to biti u Beogradu i Banjaluci, ali i u Gradiški i u Jasenovcu, "ukoliko bude dozvoljeno", jer se radi o mestima najvećeg i najtežeg pogroma Srba u istoriji.

Premijer Srbije je naveo da je sa Dodikom pričao i o globalnim okolnostima i odnosima prema vojnim savezima i da je dogovoreno da Srbija nastavi da čuva vojnu neutralnost i ne pristupa nijednom savezu, a da to isto, na nivou BiH, uradi i Republika Srpska.

On je kazao da je sa Dodikom ima "veoma dug i iscrpan razgovor" i zahvalio mu na saradnji, rekavši da su "mnogo toga postigli u očuvanju mira".

Vučić i Dodik su se saglasili da mir i stabilnost predstavlja "vitalni interes" za Srbiju i Republiku Srpsku.

Dodik je kazao da je vojna neutralnost Srbije nešto što Republika Srpska apsolutno podržava, dodajući da to RS omogućava da u BiH održi unutrašnji mir.

Predsednik RS je rekao da su na sastanku ponovo ustanovili da podrška Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu nije sporna.

"Odnos Srbije prema Dejtonskom sporazumu je apsolutno afirmativan i pozitivan, i nama daje široku skalu mogućnosti da branimo taj sporazum i naravno ustavni poredak BiH", kazao je Dodik.

Dodao da RS nije odustala od Dejtonskog sporazuma, ali da je protiv nametanja rešenja.

"Podrška Dejtonskom sporazumu i teritorijalnom integritetu i medjunarodnom subjektivitetu BiH nije sporna za RS, već nametnute nadležnosti od strane medjunarodnih okupatora pre svega visokog predstavnika, koji su redizajnirali taj sporazum", rekao je Dodik i podvukao da će se RS legitimnim političkim sredstvima boriti za svoj status.

Dodik je pozdravio ojačanu poziciju Srbije na medjunarodnom planu nagalsivši da je to ključno za stabilnost regiona.

Prema njegovim rečima, snaga Srbije je ključna za regionalnu stabilnost, a politika koju vodi Vučić ima podršku u RS i u regionu.

"Doprinos Srbije regionalnoj stabilnosti ogleda se u podršci legalitetu, legitimitetu i dobrim odnosima medju državama i taj put sledi i RS", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je za RS neprihvatljiva nezavisnost Kosova i da "bez stava RS BiH ne može i neće priznati nezavisnost Kosova".

Dvojica sagovornika su govorili i o ekonomskim projektima, ali i o nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata bitnih za Srbiju i RS, poput mosta izmedju Ljubovije i Bratunca.

(Beta, 02.26.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »