Biografija Vuka Jeremića

Beta 13.04.2016

Vlada Srbije podržala je kandidaturu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije i predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN.

Jeremić je rodjen 3. jula 1975. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1998. godine teorijsku fiziku na Kembridžu.

Kao stipendista Fondacije Kokalis magistrirao je 2003. godine na Harvardu (SAD) na "Kenedi skul of gaverment" iz oblasti državne administracije i medjunarodnog razvoja. Završio je doktorske studije primenjene matematike na Univerzitetu u Londonu.

Tokom vladavine Slobodana Miloševića, organizovao je srpske studente i iseljenike u Engleskoj koji su radili na informativnim kampanjama i uspostavljanju medjunarodnih kontakata za potrebe demokratske opozicije.

Za vreme doktorskih studija radio je kao finansijski analitičar u finansijskim institucijama u londonskom Sitiju, medju kojima su "Dojče Bank" i "Drezdner Klajnvort Benson Bank" i "Astra Zeneka Farmasijutikals".

Posle demokratskih promena u Srbiji 2000. započeo je karijeru u državnoj službi. Najpre je bio savetnik tadašnjeg ministra za telekomunikacije SRJ Borisa Tadića, a u leto 2002. postao je član kabineta premijera Zorana Djindjića, gde je nekoliko meseci radio kao specijalni savetnik za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Godine 2003. postao je savetnik za evroatlantska pitanja tadašnjeg ministra odbrane SCG Borisa Tadića, a kada je Tadić izabran za predsednika Srbije u junu 2004, Jeremić je postavljen za njegovog savetnika za spoljnu politiku.

Bio je član Demokratske stranke. U februaru 2004. izabran je za predsednika Odbora za medjunarodne odnose DS, a od marta 2006. je član Glavnog odbora DS-a.

Za ministra inostranih poslova Srbije izabran je 15. maja 2007. i ponovo, 7. jula 2008. godine, a na toj funkciji bio je do 2012. godine, kada je DS izgubila na izborima, a vladu formirale Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije.

U junu 2012. godine izabran je za predsedavajućeg Generalne skupštine UN i na toj funkciji proveo je godinu dana. "Ovo je značajan dan za našu zemlju. Ovo je pobeda Srbije koja je pre svega 20 godina bila isključena iz UN", rekao je Jeremić po izboru za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

U toku mandata u Njujorku, Jeremić je isključen iz Demokratske stranke, u februaru 2013. godine, jer je bio jedan od ministara iz prethodne vlade koji nije želeo da vrati poslanički mandat u Skupštini Srbije, na šta ga je obavezivala odluka Glavnog odbora DS.

Po povratku iz UN, Jeremić je u novembru 2013. godine u Beogradu osnovao Centar medjunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Govori engleski i nemački jezik. Oženjen je novinarkom Natašom Jeremić.

(Beta, 04.13.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »