Odobreni pregovori EAES sa Srbijom o trgovinskom režimu

Beta 31.05.2016

Šefovi država članica Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) odlučili su danas na samitu u Astani da počnu pregovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom.

"Danas je doneta odluka o početku pregovora sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima EAES-a i njegovih članicama s tom zemljom", rekao je novinarima posle sednice Višeg saveta tog saveza predsednik kolegijuma EAES-a Tigran Sarkisjan.

Predstavnik Privredne komore Srbije (PKS) u Moskvi Sveto Vasiljević rekao je da će odluka Višeg saveta Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) omogućiti bolji plasman robe na teritoriju država članica.

Vasiljević je agenciji Beta rekao da se današnjom odlukom otvaraju pregovori da bescarinski režim za robu iz Srbije bude proširen sa Rusije, Belorusije i Kazahstana i na Jermeniju i Kirgiziju, koje su se kasnije pridružile EAES-u.

"Tim se otvara mogućnost da se spisak robe oslobođene carine proširi sa 97 odsto na možda 99 odsto, i PKS će učiniti sve da to bude učinjeno", kazao je Vasiljević.

On je kao primer naveo da bi za Srbiju bilo veoma značajno ako bi na spisak robe oslobođene carine bili stavljeni zreli sir i rakija.

"Proširenje bescarinske trgovine na Jermeniju i Kirgiziju i proširenje liste bi nam omogućilo da imamo ozbiljan izvoz", dodao je Vasiljević.

Članice EAES-a su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, a slične pregovore vode s Izraelom, dok eksperti rade na uspostavljanju zone slobodne trgovine s Indijom, Egiptom i Iranom.

Članice EAES-a su Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija i Rusija.

(Beta, 05.31.2016)

Povezane vesti »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »