MMF: Potrebno trajno poboljšanje fiskalne situacije

Beta 21.06.2016

Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju i srpske vlasti i dalje postižu napredak u fiskalnoj konsolidaciji, ali još postoje izazovi koje treba prevazići radi trajnog poboljšanja fiskalne situacije i kako bi Srbija beležila viši rast na srednji rok, ocenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Misija MMF-a, koja je boravila u Beogradu od 9. do 21. juna radi razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranžmana iz predostrožnosti Srbije i MMF-a, ocenila je da ekonomski rast Srbije jača uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

"Sada očekujemo da će u 2016. realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 2,5 odsto, a inflacija 1,3 odsto", navodi se u saopštenju Fonda.

Kako se ocenjuje, dobri fiskalni rezultati iz 2015. se nastavljaju i svi ciljevi u okviru programa za kraj marta su realizovani, a većina i značajno prebačena.

MMF navodi da bi, ako se do kraja godine nastave bolja naplata prihoda i racionalno izvršenje rashoda, deficit opšteg nivoa države trebalo da padne na oko 2,5 odsto BDP-a u poređenju sa prvobitnim ciljem od 4,0 odsto.  

Kada je reč o izazovima, potrebni su dalji napori da bi visok javni dug Srbije počeo da beleži stabilan i održiv pad uz stvaranje prostora za neophodne javne investicije i obezbeđenje rezervi za potencijalne rizike.

"Potrebna je odlučnija reforma državnih preduzeća, uključujući velika javna i rudarska preduzeća", navodi se u saopštenju Fonda i ukazuje da je dugi niz godina propust da se neefikasna i neodrživa državna preduzeća restrukturiraju predstavljao veliku prepreku za rast.

Fond ističe da je jedini održiv način da se zaštite radna mesta u državnim preduzećima, a da se ponovo ne poseže za sredstvima poreskih obveznika za njihov spas, restrukturisanje preduzeća kako bi im se obebedila održivost na komercijalnim osnovama.

MMF je saopštio da je misija postigla sporazum sa vlastima Srbije o politikama potrebnim da se okončaju četvrta i peta revizija aranžmana.

Razmatranje sporazuma od strane Izvršnog odbora MMF-a okvirno je zakazano za kraj avgusta. 

(Beta, 06.21.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »