Дефицит буџета Србије 3,9 милијарди динара

Бета 26.07.2016

Буџет Србије у јуну је имао суфицит од 7,4 милијарди динара, док је дефицит буџета у првој половини ове године износио 3,9 милијарди динара, објавило је данас Министарство финансија.

Како се наводи, дефицит буџета у првих шест месеци, укључујући и пројектне зајмове, износио је 15,4 милијарди динара.

Капитални расходи финансирани из пројектних зајмова већи су у периоду од јануара до јуна 2016. године за 4,6 милијарди динара, у односу на исти период претходне године.

У јуну ове године су приходи буџет износили 94,6 милијарди динара, а расходи су били 87,2 милијарди динара.

Порески приходи су износили 85,1 милијарди динара.

"У јуну се уплаћује порез на добит правних лица према годишњем обрачуну тако да је приход у овом месецу знатно виши у односу на остале месеце. Наплаћени приход у јуну указује да ће овогодишњи износ пореза на добит премашити планирани буџетски износ", наводи Министарство финансија.

По основу ПДВ-а у јуну је наплаћено 33,7 милијарди динара, док је од акциза прикупљено је 25,2 милијарди динара.

"У јулу се утврђују нови износи акциза на дуванске производе што је резултирало повећаним увозом и производњом у претходном периоду и већим приливом акциза по овом основу", наводи се у саопштењу.

Приход по основу пореза на доходак је нешто виши у односу на претходне месеце због почетка уплата годишњег пореза на доходак. Непорески приходи остварени су у износу од 8,4 милијарди динара, а по основу донација уплаћено је 1,2 милијарди динара.

Највеће ставке на расходној страни су били расходи за запослене и трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО), тако да је на исплату плата запосленима утрошено је 19 милијарди динара.

На нивоу опште државе у првих шест месеци је забележен дефицит у износу од 18,2 милијарди динара, док је програмом са ММФ предвиђен дефицит од 78,3 милијарди динара. У јуну је остварен буџетски суфицит у износу од 6,4 милијарди динара.

Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србије и Коридори Србије, у највећој мери се финансирају из кредита па је њихов укупан дефицит на крају јуна износио 10 милијарди динара.

(Бета, 07.26.2016)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Економија, најновије вести »