Извор: Блиц/Култура архива вести 17.09.2016

Преминуо амерички драмски писац Едвард Олби аутор "Ко се боји Вирџиније Вулф"

Блиц 17.09.2016
Амерички драмски писац Едвард Олби, троструки добитник Пулицерове награде, познат по делу "Ко се боји Вирџиније Вулф", преминуо је синоћ у 88. години. Едвард Олби је највећу популарност стекао 1962. године представом "Ко се… »

Извршена еутаназија аутора књиге "Поље снова"

Блиц 17.09.2016
Канадски писац Вилијам Патрик Кинсела, аутор романа "Босоноги Џо" (Схоелесс Јое) о бејзбол играчу Џозефу Џеферсону Џексону, умро је у 81. години, саопштила је данас његова портпаролка Каролин Свејзи. Она је навела да је… »

Филм "С оне стране" добитник гран прија "Живојин Жика Павловић"

Блиц 17.09.2016
Жири деветог по реду Фестивала филмске режије ЛИФФЕ у Лесковцу једногласну је одлучио да хрватском редитељу Зринку Огрести додели гран-при „Живојин Жика Павловић“ за режију филма "С оне стране", саопштено је данас… »

Одлазак "леле врањанке": Преминула Јелена Ђорђевић, јунакиња култне народне песме

Блиц 16.09.2016
Врањем се 16.септембра увече пронела тужна вест да је после тешке болести у 82. години умрла Јелена Ђорђевић, музичка муза Борине вароши чувена јунакиња култне српске мераклијске песме "Лела Врањанка". После случајног… »

Јован Маљоковић на саборским данима у Тршићу

Блиц 17.09.2016
Саксофониста Јован Маљоковић и његов "Балкан салса бенд", приредили су вечерас концерт у Вуковом дому културе у склопу саборских дана који се завршавају сутра у Тршићу. Публика је могла да чује репертоар састављен од… »

Мирјана Карановић: Напад на мене је постало питање пропаганде

Блиц 17.09.2016
Људи који говоре да ја радим против националних интереса заправо лупетају, причају глупости јер не постоји ни један једини доказ да ту своју реченицу поткрепе, изјавила је данас славна српска глумица у Лесковцу. Она је на… »

Баришњиков ексклузивно за "блиц" и: после 60 година играња осећам страх

Блиц 17.09.2016
Један од највећих балетских уметника свих времена, Михаил Баришњиков (68) долази први пут у Београд где ће од 11. до 13. марта у Позоришту на Теразијама представом „Бродски/Баришњиков” најавити 14. Фестивал игре (24.3… »

Гост уредник "Блица": Бећковић: Лидерима дати диктат из писмености, да се види ко би написао "био" или "бијо"

Блиц 17.09.2016
Језик је најважнији. Језик брине о нама - каже Матија Бећковић. Чувени књижевник Матија Бећковић, на позив "Блица" да буде гост-уредник културе, одговара питањем: "А чиме бисмо се бавили?", са за њега карактеристичним… »

Отварање Народног музеја на "Блиц" аутопортрет прве српске сликарке

Блиц 17.09.2016
Антологијски аутопортрет Катарина Ивановић насликала је 1836, кад јој је било 25 година, а урадила га је у Бечу током друге године студија. Педантно изведен сведочанство је, са једне стране, изразитог талента уметнице и, са… »

Горчин Стојановић у сусрет премијери: Сви моји хамлети

Блиц 17.09.2016
Мој први „Хамлет“, заправо, није био позоришна представа, него Шекспирово дело. Прочитао сам га у тринаестој години живота, и мислим да је то био други прави, велики позоришни комад за одрасле који сам прочитао. Први је… »