Извор: Вечерње новости/Култура архива вести 17.09.2016

Писац Вилијам Патрик Кинсела умро у 81. години

Вечерње новости 17.09.2016
Канадски писац Вилијам Патрик Кинсела, аутор романа "Босоноги Џо" о бејзбол играчу Џозефу Џеферсону Џексону, умро је у 81. години. ВАНКУВЕР - Канадски писац Вилијам Патрик Кинсела, аутор романа "Босоноги Џо" о бејзбол… »

Гран при Зринку Огрести

Вечерње новости 17.09.2016
Доделом награда најбољим ствараоцима завршен девети Интернационални фестивал филмске режије у Лесковцу. Награда за најбољу женску улогу Ксенији Маринковић. ЗРИНКО Огреста, редитељ филма “С оне стране”, добитник је прве… »

Жилниковој "Тери" прети гашење

Вечерње новости 17.09.2016
Да ли продукцијску кућу славног редитеља чека судбина "Авала филма". Због два контрадикторна судска поступка очекује се проглашење стечаја. ОНО што се догодило "Авала филму" - стечајни поступак 2011, упркос одлуци… »

Нова кућа за графике?

Вечерње новости 17.09.2016
УО Графичког колектива упутио писма министру и градским институцијама. После продаје галерије палачинкарници, очекују налажење новог простора. ПИСМА са апелом да Графички колектив, који је од 1949. године присутан и угледан… »

Иницијатива са фестивала у Лесковцу: Филм спаја регион

Вечерње новости 17.09.2016
Дарко Бајић: Има много одличних филмова у региону који у суседним земљама прођу готово незапажено, јер у конкуренцији са маркетингом америчке продукције губе шансу. ИМА много одличних филмова у региону који у суседним… »

Одувек смо били способни за зло

Вечерње новости 16.09.2016
Велики руски редитељ Андреј Кончаловски освојио овогодишњу мостру филмом “рај”, који је опомињућа прича о холокаусту. Човечанство заборавља историју, неће да види опасност и понор мржње. КУЛТНИ руски редитељ… »

Веш-машина уништила вредну ношњу

Вечерње новости 16.09.2016
У чувеној Манаковој кући, огранку Етнографског музеја, стање много горе него што је било пре реконструкције. најдрагоценији предмет збирке Црниловића погрешно конзервиран. После свадбе и буђавог сира још један велики… »

Научници: Ван Гог вероватно боловао од психозе

Вечерње новости 16.09.2016
Чувени сликар Винсент ван Гог вероватно је боловао од манично-депресивне психозе која је заједно с другим факторима довела уметника да себи одсече ухо и изврши самоубиство с 37 година, изјавио је научник из музеја Ван Гог у… »