Култура архива вести 17.09.2016

СКАКАВЦИ

Данас 17.09.2016
Ники као он. (Кики) И Кад се од Савамале крене узбрдо, прво што се не види је Деливери унит, па Директоријат са Оперативом, па Секретаријат преко пута и Ботаријат поред. Па СНС иза. Уз Ботаријат су смештени шалтер за издавање… »

Гост уредник "Блица": Бећковић: Лидерима дати диктат из писмености, да се види ко би написао "био" или "бијо"

Блиц 17.09.2016
Језик је најважнији. Језик брине о нама - каже Матија Бећковић. Чувени књижевник Матија Бећковић, на позив "Блица" да буде гост-уредник културе, одговара питањем: "А чиме бисмо се бавили?", са за њега карактеристичним… »

(Фото) она има највећу гузу у Холивуду: Позната певачица скинула Ким Кардашијан са трона!

Курир 17.09.2016
Хио хоп звезда Ники Минаж је позната по облинама, а својом новом гузом прети да познату стралету Ким Кардашијан скине са трона. Ники је недавно поново пвећала задњицу силиконским имплантима, па тако сада важи са звезду са… »

Преминуо троструки добитник Пулицера Едвард Олби

Н1 Инфо 17.09.2016
Амерички драмски писац Едвард Олби, аутор чувеног комада "Ко се боји Вирџиније Вулф?", умро је у 88. години, саопштио је данас његов лични асистент Џејкоб Холдер. Он је рекао да је Олби умро у петак у свом дому у Монтоку… »

Костић: САНУ од данас станује и у Нишу

Б92 17.09.2016
Центар за научноистраживачки рад, огранак Српске академије наука и уметности (САНУ) и нишког Универзитета у којем ће деловати пет академија са југоистока Србије, свечано је данас отворен у Нишу. Председник САНУ, академик… »

Отварање Народног музеја на "Блиц" аутопортрет прве српске сликарке

Блиц 17.09.2016
Антологијски аутопортрет Катарина Ивановић насликала је 1836, кад јој је било 25 година, а урадила га је у Бечу током друге године студија. Педантно изведен сведочанство је, са једне стране, изразитог талента уметнице и, са… »

Горчин Стојановић у сусрет премијери: Сви моји хамлети

Блиц 17.09.2016
Мој први „Хамлет“, заправо, није био позоришна представа, него Шекспирово дело. Прочитао сам га у тринаестој години живота, и мислим да је то био други прави, велики позоришни комад за одрасле који сам прочитао. Први је… »

Твист! Рејв! Рокенрол! Зашто је Београд већ пола века престоница доброг провода

Блиц 17.09.2016
Прича о ноћном животу Београда почиње раних шездесетих на простору ушушканом између зидина калемегданске тврђаве. Иако је кроз деценије имала успоне и падове, тренутно исписује цртицу на, до недавно, потпуно напуштеном… »

Бити или не бити небојше глоговца: Борити се против неправде, ил’ повити кичму

Блиц 17.09.2016
Све је данас лако доступно, отворено, а људи и даље дозвољавају да буду јахани, каже глумац који тумачи насловну улогу у представи „Хамлет“ В. Шекспира, Југословенског драмског позоришта. Представу прати огромно… »

Нова кућа за графике?

Вечерње новости 17.09.2016
УО Графичког колектива упутио писма министру и градским институцијама. После продаје галерије палачинкарници, очекују налажење новог простора. ПИСМА са апелом да Графички колектив, који је од 1949. године присутан и угледан… »