Za roman Ravnoteža Svetlani Slapšak nagrada Zlatni suncokret

Beta 26.01.2017

Profesorki i književnici Svetlani Slapšak uručena je danas za roman "Ravnoteža" nagrada "Zlatni suncokret" koju već dve decenije dodeljuje kompanija Vital.

Predsednik žirija za dodelu Vitalove nagrade Vladimir Gvozden naveo je da je "Ravnoteža" izabrana kao najbolji roman pre svega zbog svojih literarnih svojstava, saopštio je izdavač.

"To je roman koji evocira iskustvo devedesetih što bi na prvi pogled mogla da bude jedna politička tema, ali sa druge strane Slapšak je našla literarni model kako tu temu da ostvari pre svega preko ženskih likova potom tako što priča paralelne priče".

Član žirija i profesor svetske i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Nikola Strajnić rekao je da se nagrađeni roman izdvojio među desetak koji su ušli u uži izbor.

"To je roman vrlo složene strukture... roman koji daje sliku jednog vremena, ljudi u tom vremenu i to je bilo osnovno čime smo se rukovodili", rekao je Stajnić.

Svetlana Slapšak zahvalila je na nagradi i dubokom razumevanju njenog dela.

"Jedan moj prijatelj rekao je da su žene spasle čast Srbije u ratu i to sam htela da kažem romanom i da zaronim u svakodnevicu koja mi je bila veoma bliska i koju sam odlično poznavala i da tu uključim što više uspomena na žene koje su za mene bile važne", rekla je ona.

(Beta, 01.26.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »