Рашковић Ивић представила нови посланички клуб

Бета 02.02.2017

У Скупштини Србије данас је формиран нови посланички клуб "За спас Србије" чији ће председник бити бивша председница и посланица Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић.

У посланичком клубу су и Ђорђе Вукадиновић и бивша посланица Социјалистичке партије Србије Дијана Вукомановић. У клубу су и два посланика Нове Србије Мирослав Маркићевић, који ће бити заменик шефа посланичке групе, и Горан Пекарски.

Њима ће се, како је речено, највероватније придружи и бивши функционер и посланик ДСС-а Славиша Ристић.

Како су истакли на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, то није клуб кандидата за председника Србије Вука Јеремића, како су поједини медији наводили, већ клуб опозиционих посланика који се боре за промене.

Она је казала да лично подржава кандидатуру Вука Јеремића, као и да ће можда и остали чланови тог клуба пружити подршку Јеремићу, али да сигурно неће подржати кандидата владајуће коалиције.

"У клубу смо се окупили око жеље да се у земљи направе промене, да се живи достојанствено, нормално и без сталног генерисања ванредног стања и у жељи да покушамо да вратимо достојанство Скупштини и да вратимо институције у Србију", рекла је Рашковић Ивић.

Посланик Горан Пекарски је рекао да НС још није заузела став о томе кога ће подржати и да не жели да износи своје лично мишљење.

Он је навео да ће се придржавати страначких одлука које треба да буду донете када буду познати сви председнички кандидати.

Дијана Вукомановић је казала да формирање клуба није регистрација нове странке, ни власништво једног човека и да су њему посланици који "неће и не желе више да ћуте, већ да причају о темам које тиште грађане".

Посланик НС Мирослав Маркићевић рекао је да је иступањем из владајуће коалицје "скинуо велико бреме са леђа" и да мисли да ће сада када је део новог клуба имати већу слободу да прича у Скупштини.

Самостална посланица Санда Рашковић Ивић потврдила је у четвртак увече агенцији Бета да ће у петак у Скупштини Србије бити представљен нови опозициони посланички клуб.

Претходних дана медији су више пута писали о формирању новог посланичког клуба у коме ће већину чинити посланици који подржавају кандидатуру Вука Јеремића за председника Србије.

Поједини медији писали су да ће у клубу бити и посланици Нове Србије Мирослав Маркићевић и Горан Пекарски, који су једини од пет посланика НС остали привржени Велимиру Илићу. Илић је иначе пре неколико дана престао да подржава владајућу Српску наредну странку на чијој листи је био на последњим парламентарним изборима у априлу 2016.

Са његовим критикама на рачун премијера Александар Вучића није се сложило троје посланика НС, због чега је остао без посланичког клуба у парламенту, а поводом чега је рекао да ће та странка направити још већи и бољи посланички клуб о чему ће ускоро обавестити јавност. 

(Бета, 02.02.2017)

Кључне речи

Прочитајте још

Политика, најновије вести »