Mogerini pohvalila razvoj događaja u Mitrovici

Beta 06.02.2017

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini obavestila je danas šefove diplomatija EU o toku dijaloga Beograd - Priština i saopštila da je došlo do "obrabrujućeg razvoja događaja u Mitrovici" na Kosovu pošto je uklonjen jedan zid i time pospešena sloboda kretanja.

To su preneli izvori sa zasedanju šefova diplomatije, a Mogerini je dolazeći na sastanak ministara najavila da će ih obavestiti o "onome što je obavljeno proteklih nedelja u dijalogu Srbije i Kosova i konačno o obrabrujućem razvoju u Mitrovici".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne razume zašto nije primenjen sporazum o zidu postignut 8. decembra ili nedavno u Briselu, dok je kosovski premijer Kosova Isa Mustafa izjavio da zid u Kosovskoj Mitrovici nije bio deo dijaloga i da se o tom pitanju razgovaralo samo s visokom predstavnicom EU.

Mogerini je juče u saopštenju povodom rušenja potpornog zida u Kosovskoj Mitrovici ocenila da "konstruktivna posvećenost koja se mogla videti u poslednje dve runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu daje rezultate".

Mogerini je navela da su najvažnija pitanja koja se odnose na ponovno otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici i pretvaranja Ulice kralja Petra Prvog u pešačku zonu uspešno rešena u Prištini.

"Otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak pretvaranja ulice Kralja Petra Prvog u pešačku zonu u najskorijoj budućnosti biće značajno dostignuće u sprovođenju sporazuma koji su postignuti u dijalogu", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

Vučić je ocenio da je postizanjem sporazuma o uređenju prostora kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici sačuvan mir, i da su Srbi dobili sve što su tražili.

On je rekao da mu nije jasno zbog čega nije primenjen prethodni sporazum, kada se ni po sadržaju ni po čemu drugom ne razlikuje od tog, kao da ne razume zbog čega nije primenjen sporazum koji je postignut 8. decembra ili nedavno u Briselu.

"Jeste hteli da to bude bez Beograda? Nema problema. Jeste zato kupovali poslanike Srpske liste? Ne preporučujem vam tu rabotu", rekao je Vučić.

(Beta, 02.06.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »