Извор: Нови магазин/Свет архива вести 28.03.2017

Шкотски парламент гласао за нови референдум о независности

Нови магазин 28.03.2017
Регионални парламент Шкотске дозволио је данас премијерки Николи Стерџон да од Лондона званично затражи организовање новог референдума о независности Шкотске. Парламент је са 69 гласова за и 59 против дао зелено светло… »

У Африци 16 милиона људи у опасности од умирања од глади

Нови магазин 28.03.2017
Највећа светска хуманитарна криза у последњих 70 година могла би да доведе до смрти 16 милиона људи од глади у наредних неколико месеци, а уколико амерички конгрес одобри укидање хуманитарног буџета, последице би могле да… »

Трамп данас потписује нови указ о животној средини

Нови магазин 28.03.2017
Амерички председник Доналд Трамп данас ће потписати нови указ о животној средини уз спремност за подстицање фосилног горива, чиме се доводи у питање будућност америчког ангажмана према међународном споразуму о клими… »

Сарадници Наваљног добили затворске и новчане казне

Нови магазин 28.03.2017
Сарадници руског опозиционара Алексеја Наваљног, ухапшени кад и он за време протеста широм Русије у недељу, осуђени су данас на кратке затворске казне или на новчане казне. Како је саопштио Фонда за борбу против корупције… »

Снажан циклон погодио североисток Аустралије

Нови магазин 28.03.2017
Снажан циклон, с ударима ветра и до 260 километара на сат, погодио је данас североисточну обалу Аустралије, обарајући ограде, чупајући дрвеће и оставивши десетине хиљада кућа без струје. На удару разарајућег циклона… »

Аустрија ће тражити изузеће од плана ЕУ за мигранте

Нови магазин 28.03.2017
Аустријски канцелар Кристијан Керн рекао је данас да ће се борити да од Брисела добије макар привремено изузеће од плана ЕУ за распоређивање избеглица у земљама ЕУ. Керн је након састанка аустријске владе изјавио да Аустрија… »

Немачки званичник оптужио Турску за шпијунажу

Нови магазин 28.03.2017
Министар унутрашњих послова немачке покрајине Доња Саксонија Борис Писторијус оптужио је данас Турску за "неприхватљиво и неоправдано" шпијунирање присталица проповедника Фетулаха Гулена који живе у Немачкој. Писторијус… »

Европски суд одбацио жалбу Русије против санкција

Нови магазин 28.03.2017
Суд правде ЕУ пресудио је данас да су економске санкције које је ЕУ увела руским компанијама због кризе у Украјини валидне. Одлука је донета на основу жалбе коју је компанија Росњефт, руски нафтни и гасни гигант, поднела пред… »

Житељи села у Гватемали спалили тројицу мушкараца

Нови магазин 28.03.2017
Група људи у једном селу у Гватемали спалила је три човека оптужена за убиство и пљачку, а власти су успеле да спасу четвртог мушкарца кога је захватио пламен, саопштили су данас званичници те земље. Инцидент се догодио… »

Умро борац против апартхејда Ахмед Катрада

Нови магазин 28.03.2017
Борац против апартхејда у Јужној Африци Ахмед Катрада, који је 26 година провео у затвору, многе од њих с Нелсоном Манделом, умро је јутрос у Јоханезбургу у 88 години. Катрадина фондација саопштила је да је умро пошто је… »